Szavazati jogot kapnak az iráni iskolások

Vágólapra másolva!
15 évre szállítaná vissza a választójog alsó korhatárát az iráni kormány - közölte vasárnap Mahmúd Ahmadinezsád elnök. A korhatárt idén januárban emelték 15-ről 18 évre Iránban, Ahmadinezsád azonban már akkor sem értett egyet a döntéssel.
Vágólapra másolva!

"A kormány hamarosan előterjeszt egy törvényjavaslatot, amelyben a szavazati jog korhatárának 15 évre történő csökkentését indítványozza a jelenlegi 18 év helyett" - jelentette be vasárnap az iráni elnök. Mahmúd Ahmadinezsád az Irna hivatalos hírügynökség szerint hozzátette: "Mindezt ajándéknak szánja az ifjúságnak a tanévkezdés alkalmából."

A teheráni parlament januárban emelte meg három évvel a választójog alsó korhatárát, amivel már akkor sem értett egyet Ahmadinezsád és kormánya. Parviz Davudi alelnök fogalmazta meg alapvető ellenérvüket, miszerint a fiatalság alkotja "a forradalom fő pillérét".

A fiatalok mind a konzervatívoknak, mind a változások híveinek fontos szavazóbázist jelentenek. A következő törvényhozási választások 2008 márciusában lesznek Iránban, és már mindkét tábor készül a 2009-ben esedékes elnökválasztás előtti döntő megméretésre is.