Felesleges az atombomba az iráni elnök szerint

Vágólapra másolva!
Az atombomba sem akadályozta meg a Szovjetunió bukását - így érvelt egy amerikai tévének nyilatkozva Mahmud Ahmadenizsad iráni elnök, aki állítja, nem igaz, hogy országa nukleáris fegyvert akarna kifejleszteni.
Vágólapra másolva!

Megérkezett New Yorkba vasárnap az iráni elnök, aki elutazása előtt a CBS amerikai televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy országának atomfegyvere lenne és az Egyesült Államokkal való háború irányába haladna.

Mahmúd Ahmadinezsád a CBS 60 perc című műsorában azt mondta, hogy a nemzetközi kapcsolatokban jelenleg semmire nem jó az atombomba, hiszen ha hasznos lett volna, nem bukott volna meg a Szovjetunió, vagy megoldotta volna az amerikaiak iraki problémáját. "A bomba ideje lejárt" - mondta, hozzátéve, hogy Iránnak nincs szüksége atombombára.

Az iráni elnök szerint hibás az a gondolat, hogy az iráni nukleáris ambíciók miatt az Egyesült Államok és Irán a háború felé halad. "Ki mondja ezt? Miért kellene háborúznunk? Nem készülődik háború" - fogalmazott Ahmadinezsád, aki a tervek szerint hétfőn beszédet mond a Columbia egyetemen, kedden pedig felszólal az ENSZ-közgyűlésben.

A francia külügyminiszter nyilatkozta azt a napokban, hogy az iráni atomprogram miatt fel kell készülni a legrosszabbra is, ami a háborút jelenti. Nyugati országok attól tartanak, hogy az iráni nukleáris program célja atomfegyver kifejlesztése, Teherán azonban tagadja ezt. Irán állítja, hogy a program pusztán békés energiatermelési célokat szolgál.