Százezren tüntetnek a mianmari diktatúra ellen

Vágólapra másolva!
Újra százezer ember - köztük tízezer szerzetes - tüntetett kedden a katonai diktatúra ellen Rangunban, Mianmar legnépesebb városában, miközben egyre több településen kezdődtek el a buddhisták tiltakozásai. A katonai junta teherautókra szerelt hangszórókból fenyegette a tömeget.
Vágólapra másolva!

Ismét százezerre emelkedett az országot vezető katonai rezsim elleni tüntetés résztvevőinek száma kedden Rangunban, Mianmar legnagyobb városában - közölték szemtanúk. A tüntetők közül 10 ezer szerzetes.

Mianmar korábbi fővárosában egy hete mindennap zajlanak a kormányellenes tüntetések. Hétfőn, becslések szerint szintén százezren vettek részt a tiltakozó menetben, amivel az elmúlt két évtized legnagyobb kormányellenes megmozdulásává nőtte ki magát a tüntetéssorozat. Akár csak az előző napokon, kedden is a legfontosabb burmai buddhista szentélytől, a Svegadon pagodától indult a menet. A tömeg élén a zárt sorfalat alkotó, mezítlábas szerzetesek haladtak, zászlókkal a kezükben. Néhány zászlóra harcoló páva képét festették, ami az 1988-as, vérbe fojtott demokrácia-párti felkelés jelképe volt.

A katonai junta teherautókra szerelt hangszórókból - hatósági fellépést ígérve - megfenyegette a tüntetőket. Ezzel egy időben katonai járművek álltak meg a Svedagon pagodánál is.

Hangszórókkal felszerelt járművek járják Rangun utcáit is, amelyek arra figyelmeztetik az embereket, hogy a hatóságok fellépnek a tiltakozók ellen. Azt nem részletezték, hogy milyen akcióról lenne szó. A felvételen azzal vádolták meg a buddhista szerzeteseket, hogy nyugtalanságot szítanak tiltakozó meneteikkel.

Más városokban is mozgolódnak

Az Új Fény nevű mianmari kormánylap kedden idézte Thura Myint Maung dandártábornokot, vallásügyi minisztert, aki elismerte, hogy a szerzetesek tiltakozásai átterjedtek számos városra, többek között Mandalajra és Hintadára.

A lap azt is megírta, hogy az ország hivatalos buddhista szervezetének vezetője hétfőn utasította a szerzeteseket, tevékenységüket a tanulásra, a hit terjesztésére korlátozzák. A vallási vezető azt is állította, hogy egy ártalmas elemekből álló csoport a törvény megsértésére kényszerítette a szerzeteseket.

A megmozdulásokat támogatja a Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) ellenzéki szervezet is.
Az LND vezetője az a - Nobel-békedíjas - Aung San Suu Kyi, akit már négy éve házi őrizetben tart a mianmari katonai junta.

Benzináremelés volt a szikra

A mianmari kormány egy hónappal ezelőtt megemelte az üzemanyagok árát, ami tüntetések sorozatát váltotta ki. A megmozdulások időközben már nemcsak az áremelések, hanem általában a kormányzat szerintük rossz gazdaságpolitikája ellen is irányulnak. A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tüntetéseihez, és az élre álltak. Az augusztus 19-e óta zajló tüntetések résztvevői közül 218 embert vettek őrizetbe, többségében LND-tagokat. Egy thaiföldi emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy az őrizeteseket testi-lelki kínzásnak vetik alá.

A katonai diktatúra elleni, demokráciát követelő, hasonló méretű tüntetés legutóbb 1988-ban volt. A junta akkor vérbe fojtotta a megmozdulásokat, 3 ezer embert öltek meg.