Lecsukják a kislányt szexre bíró szektavezért

Vágólapra másolva!
Akár élete végéig is börtönben maradhat az az amerikai szektavezér, akit azért ítéltek el, mert egy kiskorú lányt házasságra kényszerített, és rábeszélte, hogy saját unokatestvérével közösüljön. A magát prófétának tartó férfi egy többnejűséget hirdető egyház vezére, amelynek tagjai követtek már el tömeges öngyilkosságot is.
Vágólapra másolva!

A utah-i bíróság elítélte Warren Jeffst, akit tavaly augusztusban tartóztattak le Las Vegasban. Akkor már két éve bujkált, és rajta volt az FBI top tízes körözési listáján. A saját magát mormon prófétának nevező Jeffs az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza vezetője, aki azután tűnt el, hogy vádat emeltek ellene vérfertőzésben való bűnrészességért, és mert állítólag házasságokat szervezett kiskorú lányok és idősebb férfiak között.

A Utah állambeli bíróság most kimondta bűnösségét, és ezért akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat - írja a BBC News. Az esküdtszék 16 órás mérlegelés után hozta meg döntését. Megállapították, hogy Jeffs összeházasított egy 14 éves lányt 19 éves unokatestvérével. Az ítélet szerint a lánynak azt mondta, hogy a pokolba fog kerülni, ha nem közösül a fiatalemberrel.

Mindez 2001-ben történt, és a jelenleg 21 éves áldozat a tárgyalás során elmondta, hogy elkeseredettségében sírt, amikor mondták neki, hogy hozzá kell mennie az Allen Steed nevű férfihoz. Miután először közösültek, két doboz fájdalomcsillapítót vett be - mondta a lány. Allen Steed - aki ellen nem emeltek vádat - viszont azt állította a bíróságon, hogy a felesége kezdeményezte az első szexuális aktust.

Warren Jeffs ügyvédei pedig azzal védekeztek, hogy védencüknek nem volt tudomása semmiféle nemi erőszakról. Hozzátették, hogy az áldozat "túl homályosan" fogalmazott, amikor a szektavezérnek beszélt magánéleti problémáiról.

Jeffs 2002-ben vette át az egyház irányítását, előtte apja vezette a szervezetet. A szektának tízezer tagja van, akik hisznek abban, hogy egy férfinek legalább három nőt kell elvennie feleségül ahhoz, hogy a mennyországba jusson - írja a BBC News. Jeffs állítólag nyolcvan nővel kötött házasságot.

Bár az Egyesült Államok törvényei nem engedik meg a többnejűséget, a hatóságok vonakodtak attól, hogy szembeszálljanak az egyházzal, amely különvált a poligámiát elítélő mormon egyháztól. A BBC News szerint állítólag azért hezitáltak a hatóságok, mert el akarták kerülni, hogy megismétlődjön egy 1993-as tragédia. Akkor körbevették a szekta egyik közösségi házát, amelynek nyolcvan lakója öngyilkosságot követett el. Vannak ugyanakkor arra utaló jelek is, hogy a hatóságok az utóbbi időben egyre keményebben lépnek fel az egyházzal szemben - teszi hozzá a BBC.