Hatvan embert ölt Vietnam legnagyobb hídomlása

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 60 ember meghalt és közel 100 eltűnt, amikor összeomlott egy építés alatt álló híd Dél-Vietnamban a Mekong folyón. Még nem tudni mi okozta a katasztrófát, de egyes vélemények szerint az elmúlt napok esőzése gyengítette meg az építmény alapjait. A hidat jövőre adták volna át.
Vágólapra másolva!

Összeomlott egy építés alatt álló híd szerdán Vietnam déli részén, legalább 60 ember meghalt és 100 eltűnt - közölte a rendőrség. Jelentések szerint számos ember a romok alá szorult a Can Tho városában történt szerencsétlenségben. A település a Mekong folyó deltáját köti össze Ho Si Minh-várossal, az egykori Saigonnal.

A rendőrség szerint mintegy száz ember tartózkodott a híd alatt, amikor az összeroppant. A munkások többsége vietnami volt, de kevesebb mint tíz fülöp-szigeteki és japán munkás eltűnt. Az eset egyik szemtanúja, egy mérnök elmondta, hogy hatalmas robajt hallott, majd porfelhő keletkezett, miközben a romok közül emberek kiáltoztak.

Egyelőre nem ismert, hogy mi okozta a katasztrófát. Az állami televízióban elhangzott, hogy az elmúlt napok esőzése miatt meggyengült a híd alapozása. A Hau folyóra tervezett, mintegy 300 millió dollárba kerülő híd építését 2004-ben kezdték el, ez lenne a Mekong-delta legkorszerűbb ilyen építménye, és a tervek szerint jövőre adták volna át.

A híd a tervek szerint 2750 méter hosszú lett volna, és a japán kormány 300 millió dollárral (53,5 milliárd forint) segítette az építkezést A Reuters szerint a katasztrófa Vietnam legnagyobb hídomlása.