Szétosztják a hívők között II. János Pál reverendáját

Vágólapra másolva!
Érdeklődők tömege árasztotta el e-mailekel a római egyházkerületet, miután elterjedt, hogy meg lehet vásárolni II. János Pál volt reverendáját. A Vatikán gyorsan figyelmeztetett: tilos egyházi relikviákkal kereskedni. Az egyházkerület szerint nem is kereskednek: aki kér, mindenki kaphat egy darabot a fehér reverendából.
Vágólapra másolva!

Tilos egyházi relikviákkal kereskedni - figyelmeztette a katolikusokat a Vatikán, miután elterjedt, hogy a római egyházkerület honlapján II. János Pál ruháját árulják.

Az egyházmegye még 2005-ben indított külön honlapot, hogy a hívők bekapcsolódhassanak az egykori pápa boldoggá avatásának folyamatába. Beszámolókat küldhetnek például e-mailben II. János Pál csodatételeiről, pénzadománnyal támogathatják a kezdeményezést, és tavaly óta egy-egy kis darabot is rendelhetnek a volt egyházfő fehér reverendájából.

Nemrégiben azonban az olasz sajtó arról számolt be, hogy az oldalon megvehető a pápai öltözék, mire az érdeklődő hívők levelei szinte eltömték a postafiókot. Az egyház gyorsan közölte, hogy a vallási relikviák adásvétele tilos. "Szent dolgok ezek, és nincs is áruk" - közölte Marco Frisina, az egyházkerület szóvivője. A ruhadarabokkal kapcsolatban azt mondta, "nem akarjuk, hogy pénzben kifejezhető értékük legyen. Nem érdemes gyűjteni és kereskedni vele az interneten, mert minden megrendelőnek küldünk".

A legnépszerűbb és leghosszabb ideig - 26 évig - szolgáló pápát rekordidő alatt avathatják boldoggá, mert utóda, XVI. Benedek engedélyezte, hogy a szabályoktól eltérően ne halála után öt évvel, hanem azonnal megindulhasson az eljárás.