Bush ellen tüntető zöldeket vettek őrizetbe Washingtonban

Vágólapra másolva!
Különböző zöld szervezetek 49 aktivistáját vették őrizetbe csütörtökön a washingtoni külügyminisztérium előtt. A környezetvédők George Bush elnök "alternatív" klímavédelmi tanácskozása ellen tiltakoztak, és engedély nélküli gyülekezés miatt szállították el őket.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace és egyéb zöld csoportok aktivistái tüntettek csütörtökön a washingtoni külügyminisztérium előtt a George Bush elnök által összehívott, "alternatív" klímavédelmi tanácskozás ellen. A tiltakozók szerint Bush elnök "figyelemelterelő" konferenciát hívott össze ahelyett, hogy csatlakozna a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyvhöz, és elfogadná a gázkibocsátás csökkentését célzó kötelező normákat.

A tiltakozók dühét az váltotta ki, hogy George Bush elnök nem vett részt a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által összehívott hétfői klímavédelmi tanácskozáson, viszont védnökségével egy másik konferencia kezdődött csütörtökön a washingtoni külügyminisztériumban. Condoleezza Rice, az amerikai diplomácia vezetője a tanácskozáson hangsúlyozta: az Egyesült Államok az egyik legnagyobb gázkibocsátóként nagyon komolyan veszi a klímaváltozás kérdését. Megismételte, hogy Washington nem támogatja a kötelező módon előírt csökkentések rendszerét, ehelyett azt vallja, hogy minden államnak önkéntes alapon kellene gázkibocsátási célokat kitűznie.

A tüntetők egészen a külügyminisztérium bejáratánál kántálták jelszavaikat, és többször összeütközésbe kerültek a biztonsági őrökkel, akik megakadályozták, hogy a környezetvédők behatoljanak az épületbe. "Bush bűnöző", "Állítsák le a globális felmelegedést most!", és "Nem a háborúra, nem a felmelegedésre" - ilyen jelszavakat skandáltak a tüntetők, akiknek egy csoportja ülősztrájkot hirdetett a minisztérium előtt. A rendőrség az aktivisták közül 49 embert őrizetbe vett engedély nélküli gyülekezés miatt.

A demonstráció előtt John Passacantando, a Greenpeace igazgatója egy interjúban közölte: a világ George Bush miatt nem tud előrelépni a globális felmelegedés problémájának megoldásában. Chris Miller, a szervezet aktivistája üres hókuszpókusznak és időpocsékolásnak nevezte a tanácskozást.

Az európai véleményt közvetítő John Ashton, Nagy-Britannia klímavédelmi különmegbízottja azt mondta: nem lehet a felmelegedés ellen azon az alapon küzdeni, hogy "megbeszéljük, hogy megbeszéljük", "kitűzzük a célt, hogy célt tűzünk ki". Véleménye szerint az önkéntes alapú gázkibocsátás-csökkentés nagyjából annyit ér, amennyit nem kötelező sebességkorlátozó táblákkal el lehetne érni a közutakon.