Óvatosan borul össze a két koreai vezető

Vágólapra másolva!
Hét év után újra találkozik a hivatalosan még háborúban álló Észak- és Dél-Korea vezetője, de elemzők mindkettőjük béketeremtő szándékát kétségbe vonják. Szemtanúk szerint ráadásul a mostani alkalommal az északi diktátor hűvösebben fogadta a déli szomszéd vezetőjét, mint a legutóbbi találkozón.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai államfő kedden megérkezett az észak-koreai fővárosba, ahol a két ország vezetői háromnapos csúcsértekezletet tartanak. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök előzetes nyilatkozata szerint látogatása a kommunista északon lehetőséget nyit a több mint fél évszázada megosztott Koreai-félsziget békéjének helyreállítására, a két Korea ellenségeskedésének beszüntetésére. Az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek azóta sem kötöttek békét. A két országot fegyverszüneti vonal választja el egymástól.

A hivatalos fogadási ünnepség Phenjan egyik főterén zajlott, ahol a kivezényelt tömeg zászlólengetéssel köszöntötte Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt és a a vendéget, Ro Mu Hjont. Utóbbi autókonvojjal utazott, és a két ország közötti határvonalon gyalog ment át - számolt be a BBC News.

Szemtanúk szerint Kim tartózkodóan köszöntötte vendégét, és a mostani fogadtatás minden tekintetben jóval hűvösebbnek tűnt, mint Kim De Dzsung, korábbi dél-koreai elnöké az első észak-déli csúcstalálkozó alkalmával, 2000-ben. A két vezető akkor közös autóban érkezett minden nyilvános ünnepségre, összeölelkezett, és kéz a kézben köszöntötte a tömeget.

Hazai bírálói szerint azonban Ro sokkal inkább belpolitikai célokat követ ezzel a phenjani vizittel, semmint a két Korea tényleges közeledésének célját. Az otthon meglehetősen népszerűtlen államfő a közelgő elnökválasztásra tekintettel javítani igyekszik liberális pártjának jelenleg rossz pozícióit. Mivel a közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy népszerű Dél-Koreában az újraegyesülés gondolata, a hivatalban lévő államfő jó pontokat szerezhet pártjának a decemberi elnökválasztás előtt a phenjani vizittel. (Maga Ro nem indulhat az elnökválasztáson, a dél-koreai alkotmány nem teszi ezt lehetővé.)

A BBC szerint több elemző kételkedik abban is, hogy vajon Kim Dzsong-Il mennyire gondolja komolyan a megbékélést. Többen is úgy vélik, hogy az észak-koreai vezető fenn akarja tartani azt a katonai fenyegetést, amit országa jelent, hogy így csikarjon ki gazdasági segélyeket és egyéb engedményeket a déli szomszédtól.