Az FBI is szorongatja a gyorskezű zsoldosokat

Vágólapra másolva!
Nyomozást kezdett az FBI a Blackwater amerikai biztonsági magáncég ellen, miután munkatársai iraki civileket lőttek le Bagdadban, szeptember 16-án. Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök bűncselekménnyel vádolta a Blackwatert, a cég szerint viszont őket támadták meg, és önvédelemből lőttek. A diplomatákat és konvojokat védő céget több vád is érte, amiért fegyveres munkatársai állítólag kétszer gyakrabban keverednek tűzharcba, mint konkurensei.
Vágólapra másolva!

Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) is betársult az amerikai külügyminisztérium vizsgálatába, amelyet a Blackwater amerikai biztonsági cég ellen indítottak. A Blackwater munkatársai ugyanis szeptember 16-án - egyelőre ismeretlen körülmények között - lelőttek legkevesebb 11 iraki civilt Bagdadban. Nuri al-Maliki bűncselekménnyel vádolta meg a céget, és azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy bontsanak fel minden szerződést a főleg diplomaták és konvojok védelmére szerződött Blackwaterrel.

A Blackwaterrel szembeni vádak miatt az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon is a biztonsági cégek iraki alkalmazásának felülvizsgálatába kezdett. Robert Gates amerikai védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy megerősítik a Pentagonnak dolgozó ilyen cégek felügyeletét.

A cég alapítója és vezetője, Erik Prince kedden védelmébe vette a Blackwatert, és azt mondta, hogy a bírálók pontatlan információk alapján vontak le elhamarkodott következtetéseket. "Több jelentés is tévesen nevezte felelősnek a Blackwatert civilek haláláért" - mondta az amerikai képviselőház egyik bizottságának tett előzetes vallomásában. "A kongresszusnak nem kellene igazságként kezelnie a gyanúsítgatásokat, amíg nem ismerik a tényeket" - tette hozzá Prince.

A szeptember 16-i, csak a legutóbbi a Blackwaterrel kapcsolatos incidenseknek. Tavaly decemberben egy részeg sofőrjük lelőtt egy magas rangú iraki politikust védő testőrt, amiért kivonták Irakból és elbocsátották. Amikor Prince-t arról kérdeztek, vajon szerinte is gyilkosság volt az eset, a cégvezető azt mondta, hogy volt munkatársa "rossz helyzetbe keverte magát".

Henry Waxman bizottsági elnök, és Tom Davis, a bizottság legmagasabb rangú republikánus tagja szintén bírálta a külügyminisztériumot a Blackwaterrel szembeni elnéző hozzáállás miatt. Waxman, hétfőn közzétett jelentése szerint olyan esetben is inkább pénzfizetéssel rendezték az ügyeket a felelősségre vonás helyett, amikor irakiak haláláról volt szó.