December 21-re tervezik a schengeni övezet bővítését

Vágólapra másolva!
December 21-én, az eredetileg tervezettnél tíz nappal korábban kerül sor kilenc európai uniós tagállam, köztük Magyarország csatlakozására a határellenőrzés nélküli utazást biztosító schengeni övezethez - jelentette be szerdán a soros EU-elnökség Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A végső döntést mindazonáltal az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek kell meghozniuk november 8-9-i brüsszeli találkozójukon. Uniós illetékesek már a néhány nappal ezelőtti informális bel- és igazságügy-miniszteri találkozón értésre adták, hogy az eredetileg az év utolsó napjára tervezett övezetbővítésre minden bizonnyal már karácsony előtt sor kerül.

Az EU gyakorlati szempontból is fontosnak, de jelképesnek is tartja, hogy a karácsonyi ünnepekre teljesen szabaddá váljon a mozgás a kilenc érintett ország (Málta, a balti államok, a visegrádi országok és Szlovénia) határain.

A schengeni övezetnek jelenleg 15 tagja van: Nagy-Britannia és Írország kivételével a régebbi EU-tagállamok, valamint az unióhoz nem tartozó Norvégia és Izland. A 2004-ben EU-taggá vált új tagországok közül Ciprus egyelőre nem készült fel a csatlakozásra, az EU-ba idén belépett Romániában és Bulgáriában pedig az előkészületek még hosszabb időt vesznek igénybe.