Kínai fegyverekre szorul az iraki kormány

Vágólapra másolva!
Kénytelen volt Kínából fegyvereket rendelni az iraki kormány, mivel az amerikai fegyvergyárak nem tudnak elég felszerelést szállítani az arab ország rendfenntartóinak - írja a The Washington Post. Irakban jelenleg csak minden ötödik rendőrnek van fegyvere, és a hadsereg is fegyverhiánnyal küzd. Az amerikaiak szerint ugyanakkor sok fegyvert maguk a rendfenntartók játszanak illetéktelen kezekbe.
Vágólapra másolva!

Irak 100 millió dollár értékben rendelt könnyűfegyvereket Kínától, mivel az Egyesült Államok képtelen Bagdad fegyverkezési szükségleteit kielégíteni - írja a The Washington Post amerikai napilap csütörtöki internetes honlapján. A Dzsalal Talabani iraki elnököt idéző írásból kiderül, hogy a fegyvereket az arab ország rendőrségének szánják, mivel jelenleg minden öt rendőr közül csak egynek van fegyvere.

Talabani emellett kérte az Egyesült Államokat is, hogy az iraki hadsereg megerősítése céljából növelje tovább Irakba irányuló fegyverszállításait. Az elnök, aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, elmondta: "A gyárak kapacitása még arra sem elegendő, hogy hadseregünket a kellő ütemben lássuk el fegyverekkel."

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelezte: 2,3 milliárd dollár értékben kész fegyvereket eladni Iraknak, hogy ezzel segítse az arab ország hadseregének fejlesztését. Az USA célja ezzel hosszú távon az lenne, hogy Irak átvegye azokat a műveleteket, amelyeket jelenleg még amerikai és más külföldi katonák látnak el.

Az Iraknak szánt hadfelszerelések között vannak harcjárművek, lőszerek, robbanóanyagok és távközlési berendezések, de az is a tervek között szerepel, hogy további 32 darab UH-1 típusú helikoptert korszerűsítenek.

Az újság szerint washingtoni illetékesek elismerték, hogy problémák vannak az iraki fegyverigények kielégítésében. A lapnak nyilatkozó kormányzati személyiségek ezt azzal magyarázták, hogy az amerikai fegyvergyárak elsősorban az amerikai csapatok ellátásán munkálkodnak, és ezért nem tudnak teljes mértékben eleget tenni az iraki kívánalmaknak.

Rejtélyesen eltűnő fegyverek

Az iraki hadsereg és rendőrség hiányos felszereltségéről szóló értesülésekkel, illetve bagdadi panaszokkal kapcsolatban washingtoni illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy az arab országba szállított fegyverek jelentős részének gyakran rejtélyes körülmények között nyoma vész. Daniel Williams ezredes, Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonai szóvivő ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy washingtoni védelmi minisztériumi források szerint nagy mennyiségű, Irakba juttatott pisztolyszállítmány tűnt el, s a fegyverek gyaníthatóan felkelők birtokába kerültek.

A washingtoni kongresszus egyik ellenőrző szervezete megállapította, hogy Irakban 2004-ben és 2005-ben 190 ezer darab fegyvernek, köztük 80 ezer - többségében Glock típusú, osztrák gyártmányú félautomata pisztolynak veszett nyoma, összességében az iraki hadseregnek és rendőrségnek szánt mennyiség 54 százaléka tűnt el.

Több jel mutat arra, hogy a fegyvereket maguk a rendőrök adják el. A rendőrség egyik volt tagja, aki 2004 végén vált meg az állománytól, például elmondta: Glock pisztolyát 800 dollárért eladta "egyik barátjának". Arról is beszámolt, hogy az amerikaiak nem regisztrálták a pisztolyok szériaszámát, és nem kértek elismervényt, amikor azokat szolgálati célokra átadták. A nyilatkozó úgy tudja, hogy a nyugat-iraki Fallúdzsa környékén harcoló Iraki Iszlám Hadsereg szunnita felkelőcsoport tagjai körében a Glock immár "hivatalos" fegyvernek számít.