Szerződésben békélt meg a két Korea

Vágólapra másolva!
Széles körű megbékélési szerződést kötött Észak- és Dél-Korea, amelyben az ellenségeskedés beszüntetéséről és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről állapodtak meg. A dokumentum ugyanakkor csak az USA és Kína támogatásával jelenthet lényegi előrelépést a két ország között.
Vágólapra másolva!

Észak- és Dél-Korea vezetője csütörtökön széles körű megbékélési szerződést kötött, amelyben a béke, a közös jólét megteremtésére, valamint az ellenségeskedés megszüntetésére szólítottak fel.

A dokumentumot Kim Dzsong Il, a legfelső észak-koreai vezető és Ro Mu Hjon dél-koreai elnök írta alá háromnapos phenjani csúcstalálkozójának befejeztével. A szerződésben megállapodtak arról, hogy igyekeznek tető alá hozni a békeszerződést, amely véget vetne a két állam között formálisan még most is fennálló hadiállapotnak.

A két Korea között 54 éve fegyverszüneti megállapodás van érvényben, ez zárta le annak idején a koreai háborút (1950-53). "A felek egyetértenek abban, hogy véget kell vetniük a jelenlegi helyzetnek, és tartós békerendszerrel kell felváltaniuk a fegyverszünetet" - áll a most kiadott nyilatkozatban.

A két ország kilátásba helyezte gazdasági kapcsolataik nagyarányú fejlesztését, valamint a határaikon átívelő rendszeres vasúti teherforgalom megkezdését is. A dokumentum szerint a felek mostantól rendszeressé kívánják tenni a két Korea közti csúcstalálkozókat, a következő alkalomra ugyanakkor nincs utalás a nyilatkozatban.

Ahhoz, hogy lényegi haladás történjen a kérdésben, szükséges az Egyesült Államok és Kína részvétele is, mivel ezek az országok harcoló felek voltak a koreai háborúban. Dél-Korea egyébként soha sem írta alá a háborút lezáró 1953-as tűzszüneti megállapodást.