Tájfun pusztít Tajvanon és Vietnamban

Vágólapra másolva!
Tájfun és áradás pusztít Vietnámban, eddig több tucatnyi halottról tudnak, de az áldozatok száma tovább nőhet, mert egyes településeket elvágott a külvilágtól egy megáradt folyó. Tajvanon szintén egy forgószél miatt kellett repülőjáratokat törölni, több száz fát csavart ki a Krosa tájfun, amely Kína felé tart.
Vágólapra másolva!

Harminckét halottja van a Vietnamon átsöpört tájfunnak és a nyomában kialakult áradásoknak. Az ország északi és középső részén fekvő falvakban 16 eltűntet tartanak nyilván, de a végleges veszteségmérleg még súlyosabb lehet, mert néhány települést elvágott a külvilágtól a medréből kilépett Buoi folyó, amelynek átszakadt a gátja. A helyenként 117 kilométer/órás sebességgel tomboló Lekima forgószél szerda éjszaka csapott le Vietnamra, az ítéletidő okozta károk becslések szerint meghaladják a 40 millió dollárt.

Tajvanon a Krosa tájfun pusztított a hétvégén, helyenként 184 kilométer/órás sebességű széllökésekkel. A kiadós esőzéssel kísért szélvihar miatt csaknem félmillió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, repülőjáratokat töröltek, a sziget északi részén zárva maradtak az iskolák és az üzletek. Hárman megsérültek, Tajpej egyik hegyvidéki elővárosában ketten eltűntek egy földcsuszamlásban. A városban több mint 500 fát csavart ki a forgószél, az egyik zöldövezeti lakónegyedet térdig érő víz öntötte el.

Kínában már készülnek a Krosa fogadására. A halászhajókat visszaparancsolták a kikötőkbe, a veszélyeztetett part menti szigetekről elszállították a turistákat. A tájfun északnyugati irányban halad a szárazföld felé, kelet-kínai tartományokban óvintézkedésként csaknem 140 ezer embert költöztettek el lakóhelyükről biztonságosabb területekre.