Iraki benyomulással fenyegetőznek a törökök

Vágólapra másolva!
Benyomulhat a török hadsereg Észak-Irak kurdok lakta területére, hogy ott kurd szakadárokat üldözzön - ezt engedélyezte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. "Mindenfajta lépést lehetővé tesz a kormányfő utasítása" - mondta a miniszterelnöki hivatal a BBC-nek. Vasárnap 15 török katonát öltek meg a lázadók Délkelet-Törökország kurdok lakta részén.
Vágólapra másolva!

Átlépheti a török-iraki határt, és akár Észak-Irak kurd többségű területén is végrehajthat katonai műveleteket a török hadsereg - ezt engedélyezte Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden. Vasárnap 15 török katonát öltek meg, állítólag törökországi kurd szakadárok, akik független Kurdisztánt szeretnének délkelet-törökországi és észak-iraki területekből.

A washingtoni Fehér Ház azt mondta, együtt akar működni Ankarával a kurd lázadócsoport elleni küzdelemben. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő azonban nem biztosította támogatásáról a határon átnyúló esetleges katonai műveleteket - jelentette a BBC. Washington már az iraki háború kezdete óta attól tart, hogy Törökország esetleg beavatkozik Észak-Irakban.

A feltételezések szerint azonban a kurd lázadók és a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai közül sokan bujkálnak Észak-Irakban. Vecdi Gonul török védelmi miniszter azt mondta, hogy a jelentősebb hadműveletekhez parlamenti jóváhagyásra van szükség. Ugyanakkor nincs szükség ilyen engedélyre, ha úgymond a határ túloldalára menekült gyanúsítottat üldöznek.

Erdogan kedden tartott értekezletet a kormány és a hadsereg magas rangú tisztviselőivel, hogy a PKK elleni keményebb fellépésről tárgyaljanak. Ankara szerint a PKK terrorista szervezet, amely szabadon mozoghat Észak-Irakban, ahol könnyen jut fegyverekhez és robbanóanyaghoz.