Lecsukják az argentin diktatúra papját

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Argentínában Christian Von Wernich katolikus papot, mert az egykori katonai diktatúra idején gyilkosságokban, emberrablásokban és kínzásokban vett részt. Ez az első eset, hogy egyházi személyt elítéltek az emberi jogoknak a junta idején történt megsértéséért. A katonai kormányzatnak (1976-1983) a baloldali szimpatizánsok ellen viselt "piszkos háborúja" során emberek százait nyomorították vagy gyilkolták meg.
Vágólapra másolva!

Az argentin bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Christian Von Wernich katolikus papot, mert az egykori katonai diktatúra alatt részt vett 7 gyilkosságban, 42 emberrablásban és 31 kínzásban. A 69 éves Von Wernich rendőrségi káplán volt az 1976 és 1983 között tartó "piszkos háborúban", amelyet a katonai diktatúra folytatott a baloldali szimpatizánsok ellen.

Az ítélethirdetéskor Von Wernich atya nem mutatott semmilyen érzelmi reakciót. A La Plata-i (Buenos Airestől 60 kilométerre délre) bíróság előtti demonstráción a tüntetők elégették a képmását. Az eljárás három hónapig tartott. Von Wernichet azért csak most állították bíróság elé, mert Chilébe menekült, ahol álnéven dolgozott. Végül felkutatták, és 2003-ban adták ki Argentínának, amikor a junta uralkodásának végén hozott amnesztiatörvényt alkotmányellenesnek nyilvánították.

A per során több fogoly is elmondta, hogy Von Wernich papi hivatalát felhasználva nyerte el bizalmukat, majd az így kapott információt továbbadta a rendőrségi kínzóiknak és gyilkosaiknak a titkos fogolytáborokban. Azt mondták, hogy a pap több kínzásnál is jelen volt, majd feloldozta őket, mondván, hogy csak Isten munkáját végzik. Az ügyészség szerint "Von Wernich szorgalmasan tartotta a kapcsolatot a foglyokkal".

Von Wernich ügyvédei szerint viszont a vádiratban több volt a kérdés, mint a válasz, és azzal védekeztek, hogy a papnak munkaköri kötelessége volt a rendőrségi fogdák felkeresése. Von Wernich azt mondta, soha nem szegte meg a gyónás szentségét információk átadásával, és azzal vádolta a tárgyaláson megjelent - korábban megkínzott - tanúkat, hogy az ördög beszél belőlük. "A hamis tanúzás ördögtől való" - mondta.

Az ítélethirdetést kitörő örömmel fogadták a bíróságon és az épületen kívül összegyűlt tömegben. Az argentin katolikus egyház egyelőre nem kommentálta az esetet, de az ítéletet követően ismét kérdések merülhetnek fel a "piszkos háborúban" játszott szerepéről. A katonai junta kormányzása alatt eltűntek és meggyilkoltak számát 10 ezer és 30 ezer közöttire teszik.