Hazájában is támadják az iráni elnököt

Vágólapra másolva!
Éles belső bírálat érte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt egy a legfelsőbb vezetéshez tartozó politikus részéről, aki a szemére vetette, hogy egyre több ország fordul Teherán ellen, és a gazdaság sem teljesít jól.
Vágólapra másolva!

Haszan Rovhani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács tagja a Mérséklet és Fejlődés Párt gyűlésén szólalt fel szerdán. Nem támadta név szerint a radikális államfőt, de utalásai világosan az ő politikájára vonatkoztak.

"Nemzetközi téren fenyegetettebbek vagyunk, mint eddig bármikor... az ellenségeink száma nő. Tegnapig (csak) Nagy-Britannia állt az Egyesült Államok mellett, de most Franciaország is közelebb került hozzá" - mondta.

Ami a gazdaságot illeti, a politikus szerint hiába magasak az olajárak, "nem látni egészséges és dinamikus gazdaságot... Ha alapos és átfogó tervünk lenne, az ország gondjainak többsége megoldódhatna" - jelentette ki.

Ahmadinezsád hatalomra kerüléséig Rovhani Irán főtárgyalója volt nukleáris ügyekben. Ezalatt jóindulatú gesztusként elősegítette a megállapodást az európai hatalmakkal az iráni urándúsítás felfüggesztéséről. Miután leváltották, a dúsítás az ENSZ szankció ellenére folytatódott.

A politikus máig tagja a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsnak, és két, vallási vezetőkből álló állami ellenőrző testületnek.