Vágólapra másolva!
Hetvenhat éves korában, szívroham következtében elhunyt Sri Chinmoy, bengáliai születésű amerikai spirituális tanító. A világharmóniát és szeretetet hirdető guru meditációs vezetőként, zenészként, sportolóként és békeharcosként is ismerté vált. Sri Chinmoy többször járt Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

"Ne próbáld megváltoztatni a világot. Kudarcot fogsz vallani. Próbáld meg szeretni a világot. Lám, a világ megváltozott" - mondta Sri Chinmoy. A "világharmóniát", a mindennapokban elérhető "legfőbb szeretetet" tanító, bengáliai születésű guru péntekre virradóra hunyt el szívrohamban New York-i otthonában.

Eredeti nevén Chinmoy Kumar Ghose 1931. augusztus 27-én született a mai Banglades területén. Tizenhárom évesen árvaságra jutott, ekkor költözött a Sri Aurobindo Asrámba, és ebben a spirituális közösségben töltötte élete következő 20 évét, meditációkkal és más lelki gyakorlatokkal, amelyeknek ugyanúgy része volt a sport, a költészet, mint a zene, a dalok komponálása.

1964-ben ment az Egyesült Államokba. A legjobbkor érkezett, amikor összeomlóban volt a hagyományos értékrend, és egyre többen vágytak valamilyen új lelki-szellemi támaszra. Sri Chinmoy nem alapított sem vallást, sem szektát és - bár tanításainak alapja a buddhizmus és a hinduizmus - bármilyen hitű ember tanítványává válhatott.

Szüntelenül járta a világot előadásaival, koncertjeivel, miközben 1970 óta rendszeres békemeditációkat tartott az ENSZ-ben. Sportteljesítményeivel is rendszeresen felhívta magára a figyelmet: fiatal korában kiváló futó volt, immár az egész világot behálózza az általa elindított maratoni békefutás. Az 1980-as évek közepétől súlyemeléssel kezdett foglalkozni, és meghirdette az "Egység-szívvel emeld fel a világot" mozgalmat, amelynek során - különleges emelőszerkezetek segítségével - gépeket, állatokat, és számos általa nagyra becsült hírességet emelt fel.

Könyvei útmutatást nyújtanak ahhoz, hogy miként tud a mai ember a fontos dolgokra figyelve élni a túlfeszített tempójú világban is. Versei, amelyek valahol félúton vannak a haikuk, a mantrák, az imák és a nyugati értelemben vett aforizmák között, páratlan tömörséggel kínálnak olyan, valójában maguktól értetődő igazságokat, amelyeket mindenki tud, csak éppen elfelejt.

A világon legtöbben alighanem a zenész Sri Chinmoyt ismerik. A legnagyobb más dimenziót megszólaltató lemeze talán a Symphony For Meditation három mantra-tétele, és a Heart-Flower Jubilee, amelyen 12 különböző hangszeren játszik. Zenéje, filozófiája számos nagy muzsikusra hatott Pandit Ravi Shankartól Leonard Bernsteinig, John Coltrane-től John McLaughlinon át Carlos Santanáig.

Széles körű humanitárius tevékenységet is folytatott. Szervezete, a Oneness-Heart-Tears and Smiles (Egység-szív - Könnyek és Mosolyok) több millió dollár értékben osztott szét gyógyszereket Afrika és Ázsia számos országában. Sri Chinmoy három alkalommal tartott Budapesten meditációs koncertet. Utoljára 2004. október 2-án járt nálunk.