Al Gore és a klímaharcosok kapták a Nobel-békedíjat

Vágólapra másolva!
Al Gore volt amerikai alelnök és a klímaváltozás problémájával foglalkozó kormányközi szervezet (IPCC) megosztva kapta idén a Nobel-békedíjat. Amióta elbukott az amerikai elnöki székért folytatott küzdelemben Al Gore minden idejét a globális felmelegedés elleni harcra fordítja. Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága - amely közel 3000 kutatóval dolgozik - folyamatosan élesen támadja a kormányokat, hogy a jelenleginél sokkal többet tegyenek a Föld védelméért.
Vágólapra másolva!

A kitüntetéssel a Nobel-békedíj Bizottság hivatalos közleménye szerint azokat az erőfeszítéseiket ismerte el, amelyeket Gore és az IPCC az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztése, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések megalapozása érdekében tettek. "Al Gore az a személy, aki a legtöbbet tette azért, hogy világszerte nagyobb megértés alakuljon ki a szükséges intézkedések ügyében" - áll a bizottság indoklásában. A testület szerint az IPCC hatalmas sikereket ért el abban, hogy megértessék a világgal: szoros összefüggés van az emberi tevékenység és a felmelegedés között.

Az 59 éves Demokrata párti Al Gore Bill Clinton idején volt alelnök. A Nobel-bizottság szerint azóta hatékony küzdelmet folytat a környezet védelméért. Al Gore 2000-ben indult az amerikai elnöki székért, ám nem tudott nyerni George Bush ellen. Bár korábban is harcos környezetvédő volt, azóta minden idejét a Föld védelmének szenteli.

Az ő előadásából készült a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című, Oscar-nyertes dokumentumfilm, ami - a Nobel-bizottság szerint - nagyban hozzájárult a klímaváltozás kérdéseinek nagy nyilvánosság elé tárásához. A filmben Al Gore nyomasztó képet fest a jövőről: már az előzetesben arra hívja fel a figyelmet, hogy az eddigi legmelegebb tíz év mindegyike az elmúlt tizennégy évre esik, melyek közül a legmelegebb a 2005-ös év volt.

Ugyanakkor a film a brit fellebbviteli bíróság egy bírája szerint több pontatlanságot is tartalmaz. A testület azután kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy a brit kormány úgy döntött, kötelezővé teszi a film levetítését minden középiskolában. Egy iskolaigazgató és a New Party nevű politikai tömörülés tagja, Stewart Dimmock azonban panaszt nyújtott be a javaslat ellen. Állította: a film politikailag elfogult és több súlyos tudományos pontatlanságot tartalmaz. A bírói testülethez ezután került a javaslat és a film, amely megállapította: a film ugyan nagyon pontos, de néhány állítása valótlan.

A 20 évvel ezelőtt alapított IPCC, a klímaváltozás problémájával foglalkozó kormányközi szervezet folyamatosan támadja a világ kormányait, amiért - kutatásaik szerint - azok semmit vagy csak nagyon keveset tesznek a klímaváltozás megállításáért. A szervezet hatéves kutatómunka után adott ki három jelentést, melyek egyik legsúlyosabb megállapítása az volt, hogy jóval súlyosabbak a klímaváltozás hatásai, mint amit 2001-es felméréseikből leszűrtek.

Olyan alapvető megállapításokat tettek, hogy a klímaváltozás már nem csak fenyegető veszély, hanem konkrét hatásai is vannak: a Földön található élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti, és egymilliárd ember életét már most is negatívan befolyásolja. Utolsó idei jelentésükben a káros gázkibocsátás csökkentésének várható gazdasági terheit igyekeztek felmérni. Megállapították, hogy a kormányok nem magyarázhatják gazdasági okokkal azt, ha nem tesznek semmit az ügyben.

"Nem hiszem el, teljesen megdöbbentem" - nyilatkozta a BBC-nek az IPCC szóvivője, Rajendra Pachauri Új-Delhiből. Pachauri az irodája előtt üdvrivalgó tömegnek azt mondta: reméli, hogy az elismerés után még nagyobb figyelmet kap a felmelegedés elleni küzdelem.

2006-ban Mohammed Junus bangladesi bankár kapta a Nobel-békedíjat. Junus új hitelezési rendszert épített ki az 1970-es évek második felétől, melynek lényege, hogy kis összegű kölcsönt biztosított olyan embereknek, akiknek anyagi helyzetük miatt esélyük sem lett volna megkapni a szokásos banki hiteleket. Bankja, a Grameen Bank azóta több mint 5,3 millió embert segített több mint 5,1 milliárd dollárral.