Törökország hazahívta washingtoni nagykövetét

Vágólapra másolva!
Törökország konzultációra hazarendelte washingtoni nagykövetét annak nyomán, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága szerdán jóváhagyta az örmények elleni népirtásról szóló kongresszusi határozatot - jelentette be a török külügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

Levent Bilman elmondta, hogy a diplomata egy-másfél hétig marad otthon. "Nem véglegesen hívjuk vissza nagykövetünket. Arra kértük, hogy konzultációkra jöjjön haza Törökországba" - mondta a szóvivő csütörtökön. Az NTV török kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy tiltakozásának jeléül a török haditengerészeti erők parancsnoka lemondta amerikai látogatását.

Az ominózus határozat, amely népirtásnak ismeri el az oszmán birodalom végnapjaiban, 1915-17-ben az örmények körében törökök által véghezvitt vérengzéseket, várhatólag még a decemberi törvényhozási szünet előtt az amerikai képviselőház elé kerül. George Bush elnök és kormánya helyteleníti az állásfoglalást, mert álláspontja szerint az nagy kárt okoz az amerikai-török kapcsolatoknak.

A Fehér Ház számára a két ország viszonyának romlása azért is gondot okozhat, mert az Irakot megszálló, valamint Afganisztánban állomásozó amerikai egységek utánpótlását a törökországi Incirlik légi bázison keresztül végzik.

Abdullah Gül török államfő elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Ankarában és Isztambulban szerdán százak tüntettek az amerikai nagykövetség, illetve főkonzulátus előtt a határozat elfogadása ellen.

Törökország határozottan tagadja, hogy az Oszmán Birodalom hadserege népirtást hajtott volna végre az első világháborúban az örmények ellen. Úgy fogja fel a több százezer örmény halálát, mint "az orosz ellenséggel összejátszó örmény kisebbséggel" szemben alkalmazott megtorlást, illetve minta etnikai összetűzések áldozatait.