Kenőpénz miatt ostorozza társait a kínai vezér

Vágólapra másolva!
Kemény beszéddel nyitotta meg Hu Csin-tao kínai elnök az országot irányító kommunista párt kongresszusát. Kendőzetlenül bírálta a pártot is elérő korrupciót és emlékeztetett arra, mekkora nehézséget jelent a környezetszennyezés és a falusi lakosság leszakadása. Harciasan kiállt Tajvan függetlensége ellen, és évtizedek óta nem látott hadseregfejlesztést jelentett be. A kongresszus előtt letartóztatták a veszélyesnek tartott ellenzékieket, és Hu Csin-tao is csak finoman utalt a politikai nyitásra.
Vágólapra másolva!

A "szocialista demokráciának" szánja a fő szerepet a Kínai Kommunista Párt XVII. kongresszusa, amely hétfőn kezdődött Pekingben. Ez egyszerre jelenti a párt nagyobb átláthatóságát, a kormányzati rendszer javítását, és a civil társadalomnak a döntéshozatalokban való nagyobb részvételét. Utóbbit azonban csak nagyon óvatosan kívánják bevezetni: "Az állampolgárok politikai ügyekben való részvétele szabályozottan fog nőni" jelezte nyitó beszédében Hu Csin-tao párt- és államfő.

Elemzők azt várják a kongresszustól, hogy a 64 éves Hu újraválasztása után megerősödik, mert egy, a jelenleginél lojálisabb csapat veszi majd körül. A tartományok élén és a kormányban az elmúlt hónapokban történt változások azt mutatták, hogy a párt- és államfő egyre nagyobb mozgástérrel rendelkezik. Diplomáciai források szerint az 54 éves Hszi Csin-ping, egy forradalmi hős fia venné át a hierarchia ötödik helyén álló Ceng Csing-hung helyét, és ezzel 2012-ben Hu potenciális utódává válhat.

Beszámolójábban Hu azt hangsúlyozta, hogy a legutóbbi pártkongresszus óta eltelt öt évben Kína jelentős gazdasági és diplomáciai hatalommá vált, és ennek a fejlődésnek egyik fontos állomása lesz a jövő évi pekingi olimpia. A kínai fejlődési modell azonban súlyos feladatokkal néz szembe, a világ legnépesebb országában is óriási az életszínvonalbeli különbség szegények és gazdagok között. Súlyos mértékű a környezetpusztítás és a korrupció, amelyek növelik a társadalmi elégedetlenséget.

Hu megállapította, hogy továbbra is nagyon elterjedt a kenőpénz, de az ország vezetése nem fogja tűrni. "A párt a nép támogatásával, saját túlélése érdekében és teljesítve ezzel egyik fontos politikai feladatát, határozottan meg kell előzze és meg kell büntesse a korrupciót" - mondta. Több mint kétórás beszédében jelezte, hogy továbbra a kiegyensúlyozott fejlődés híve, és immár a környezeti kérdésekre is érzékeny. "Megteremtjük az energia-takarékosság és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felelősségteljes rendszerét" - ígérte.

Tajvannal kapcsolatban a kínai vezetés továbbra is a sziget és az anyaország békés újraegyesítését szorgalmazza. Hu hangsúlyozta, hogy Peking nem adja fel az "egy Kína" elvét, és határozottan szembeszáll Tajvan függetlenségi törekvéseivel: "soha nem fogjuk engedni, hogy bárki elválassza Tajvant az anyaországtól, bárki nevében és bármilyen eszközzel" - mondta.

Fotó: MTI

2200 küldött, az '50-es évek díszletei

Kína nagyhatalmi törekvéseit megerősítve bejelentettem, az ország a következő öt évben felgyorsítja hadserege modernizálását. "Erős hadsereget kell kialakítanunk a tudomány és a technológia segítségével, lépést tartva a világ hadseregeinek fejlődésével és Kína igényeivel" - jelentette ki. Elmondta, hogy a 2,3 millió fős kínai hadseregre az idén 34 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek, ami 17,8 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a legnagyobb arány több mint egy évtized óta.

A kongresszus alkalmából Peking utcáin megerősítették a rendfenntartó erők jelenlétét. A főbb sugárutakon és a metróban egymást érik az üdvözlő üzenetek. A televízió zenés műsoraiban ismét felcsendülnek az 1950-es évek kommunista dalai. Ugyanakkor a jogvédő szervezetek elítélték a kongresszus előtti letartóztatás-hullámot: a rendőrség begyűjtötte azokat az ellenzékieket, akik esetleg elronthatnák Hu Csin-tao megerősítését.