Bush: Ankarának nem érdeke a fokozott iraki jelenlét

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök szerdán arra figyelmeztette Törökországot, hogy ne indítson hadműveletet Észak-Irakban. A török parlament megszavazta, hogy a törökországi kurd gerillák felszámolása céljából újabb katonákat küldjön Észak-Irakba.
Vágólapra másolva!

"Nagyon világosan Törökország értésére adjuk, hogy nézetünk szerint nem áll érdekében, hogy csapatokat vezényeljen Irakba" - jelentette ki az amerikai elnök fehér házi sajtótájékoztatóján, hozzáfűzve, hogy noha jelenleg is állomásoznak török csapatok iraki területen, Ankarának "nem érdeke, hogy még több katonát küldjön oda".

A török parlament nem sokkal Bush elnök nyilatkozata előtt szavazta meg nagy többséggel azt a kormányzati előterjesztést, amelyben a kabinet felhatalmazást kér arra, hogy török haderőt vezényeljen Észak-Irakba a törökországi kurd gerillák ottani állásainak felszámolása céljából.Az 526 képviselőből 507 megszavazta a felhatalmazást, csak egy ellenzéki párt, a Demokratikus Törökország Pártjának 19 tagja voksolt nemmel.

Tayyip Erdogan miniszterelnök nem beszélt azonnali beavatkozásról, de a nagy többséggel megszavazott parlamenti hozzájárulást törvényes alapnak tekintette a NATO második legnagyobb hadseregének a fellépéséhez akkor és ott, amikor és ahol az megfelel számára.

A török politikusok attól tartanak, hogy Irak északi részén független kurd állam jön létre, s ez felszítja Törökországban is a nagy létszámú kurd kisebbség elszakadási törekvéseit.