Hárman haltak meg az orosz börtönlázadásban

Vágólapra másolva!
Két elítélt és egy őr vesztette életét, amikor egy sikertelen szökési kísérlet után lázadás tört ki egy oroszországi fiatalkorúak börtönében kedd éjjel. Kilenc elítélt és hat őr megsérült, két elítéltnek nyoma veszett. A börtön több épületét felgyújtották a zavargó rabok. A rendet szerda reggelre sikerült helyreállítani.
Vágólapra másolva!

Három ember - két elítélt és egy fegyőr - életét vesztette fiatalkorú bűnözők egy fegyintézetében Oroszország Szverdlovszki területén, egy meghiúsított szökési kísérletben, amit zavargások követtek. További kilenc elítélt és az őrszemélyzet hat tagja megsérült.

A zavargást megelőzően, kedd éjszaka hét elítélt próbált meg átjutni a fegyenctelep kerítésén, de az őr észrevette őket, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. A szökést megkísérlő rabok ekkor megpróbálták elvenni tőle a fegyvert, mire az tüzet nyitott rájuk. Az eset nyomán zavargás tört ki az egész telepen, az elítéltek több épületet felgyújtottak, köztük a parancsnoki épületnek azt a részét, ahol az ügyeletes tiszt látja el szolgálatát.

A börtönigazgatóság engedélyezte az őrszemélyzetnek a lőfegyver használatát, mert a zavargók megpróbáltak áttörni a kerítésen és megszökni. A fegyencek a lőfegyverek tüzében vesztették életüket, a fegyőr a foglyoktól elszenvedett súlyos bántalmazásba halt bele. Az Interfax szerint két elítélt eltűnt a forgatagban, de a hatóságok kizárják, hogy elszöktek volna.

A rend szerda reggelre állt helyre, a tüzeket eloltották. Egyes források szerint a zavargásokat több olyan elítélt robbantotta ki, aki már betöltötte 18. életévét, s ezért más fegyintézetbe kellett volna átszállítani őket. A fegyenctelepen csupa olyan fiatalt őriznek, akiket különösen súlyos bűncselekményekért ítéltek el.

A szverdlovszki terület ügyészsége nemcsak a szökést megkísérlő és a zavargásban részes foglyok ügyében indított vizsgálatot, hanem annak is utánanéz, mennyire tartotta magát az őrszemélyzet a büntetés-végrehajtási intézetek működését szabályozó törvényekhez. Lev Ponomarjov, az orosz emberjogi mozgalom vezetője szerint a szóban forgóhoz hasonló fegyenctelepeken brutálisan megsértik az elítéltek jogait, az őrszemélyzet csak az erőszakot ismeri és alkalmazza a problémák megoldásának eszközeként.