Óriástüntetést tartottak Portugáliában

Vágólapra másolva!
Mintegy 150 ezer alkalmazott tüntetett Lisszabonban csütörtök délután az Európai Unió újonnan kidolgozott munkaügyi stratégiája ellen, amely könnyíti a munkahelykeresést és az átképzést, de hasonlóan egyszerűsíti az elbocsátást is. A felvonulók az EU-tagországok állam- és kormányfőinek aznap kezdődött találkozójához időzítették akciójukat.
Vágólapra másolva!

A csúcstalálkozót megelőzően a tagállamokat képviselő José Sócrates portugál miniszterelnök, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint a munkáltatói és a szakszervezeti szövetségek vezetői megállapodtak az említett stratégia - a biztonság és rugalmasság kölcsönösen előnyös egymásra hatását szavatoló rendszer - fontosabb elemeiről.

Az uniós vezetők történelmiként üdvözölték az elvi megállapodást, a helyi szakszervezetek vezetői szerint azonban annak jóval több a hátulütője, mint a pozitívuma: ők úgy vélik, az új rendszer a dolgozók elküldésének szabályait egyszerűbbé teszi, a bérek csökkenésének irányában hat, nem növeli, hanem csökkenti a biztonságot az alkalmazottak szempontjából, emellett a szakszervezetek befolyását is csorbítja.

A tüntetésen zömében portugál dolgozók vettek részt. Az uniós elképzelések mellett a helyi kormány politikájának több eleme ellen is tiltakoztak. A felvonulók egyben nagyobb szociális védelmet sürgettek az uniótól.