Tízezreket evakuáltak erőszakkal egy vulkán miatt

Vágólapra másolva!
Erőszakkal telepítették ki indonéz lakosok tízezreit Jáva szigetén a vulkánkitöréstől tartó hatóságok. Az emberek azért nem akarták otthagyni a veszélyes területet, mert féltették javaikat, és elégedetlenek voltak a menekülttáborok körülményeivel.
Vágólapra másolva!

Több tízezer lakost telepített ki erőszakkal az indonéz rendőrség pénteken az ország legveszélyesebb tűzhányójának, a Jáva szigetén található Keludnak a tövéből. Az erőszakra azért volt szükség, mert bár a tudósok figyelmeztettek, hogy a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet, a környező falvak népességének többsége nem volt hajlandó elhagyni otthonát.

A hatóságok már napokkal ezelőtt utasítottak mintegy 116 ezer környékbeli lakost, hogy hagyja el otthonát. Kisebb részük hajlandó volt erre, és élt a lehetőséggel, hogy valamelyik ideiglenes menekülttáborban szálljon meg, de néhányan közülük is visszatértek később. Ők arra hivatkoztak, hogy a táborbeli ellátás rossz, illetve hogy otthon el kell végezniük a mezőgazdasági munkákat. A többség ugyanakkor nem is hagyta el otthonát önszántából, mivel féltették hátrahagyott javaikat.

A Kelud 620 kilométerrel keletre található Jakartától. A hatóságok már kedden a legmagasabb fokúra emelték a riadókészültséget, tudósok ugyanis több hete hangoztatják, hogy a kitörés minden pillanatban bekövetkezhet. Az 1731 méter magas vulkán utoljára 1990-ben lépett működésbe, számtalan halálos áldozatot követelve. 1919-ben körülbelül száz falut pusztított el és 5160 életet oltott ki.

Az ENSZ a veszélyre való tekintettel több száz segélymunkást és jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést szállított a térségbe.