Tető alatt az EU- reformszerződés

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői péntek hajnalban arról a két nyitott kérdésről, amely leginkább akadályozta a reformszerződés jóváhagyását. A kétoldalú egyeztetéseken mind az olasz, mind a lengyel küldöttséggel sikerült kompromisszumot kidolgozni. A vezetők ezt követően plenáris találkozót kezdtek a szerződés véglegesítésére.
Vágólapra másolva!

A csúcstalálkozó első napját értékelve a házigazda Portugáliát képviselő Luís Amado külügyminiszter már jelezte: az elnökség jó esélyt lát a megállapodásra, arra, hogy a délelőtti munkaülésen már a csúcs másik tervezett témájával, az uniós versenyképességgel foglalkozhatnak.

Az elnökség intenzív kétoldalú konzultációkat folytatott azokkal az államokkal, amelyeknek igényei a vita középpontjában állnak. Ilyen kérdés volt az olasz európai parlamenti mandátumok száma, valamint az úgynevezett joanninai záradék befoglalása az európai reformszerződésbe. Az utóbbihoz ragaszkodó Lengyelország nem sokkal korábban bejelentette, hogy ő sem éri be az EP-ben számára előirányzott kevesebb képviselői hellyel.

A hajnali nyilatkozók szerint Olaszország a tervezettnél eggyel több, összesen 73 helyet kap az új szerkezetű parlamentben. Cserében viszont megvonják az EP mindenkori elnökének szavazati jogát, amellyel ugyanakkor a parlamenti vezetők eddig is ritkán éltek.

A legfőbb lengyel igényt hírek szerint azzal teljesítették, hogy megegyeztek: jegyzőkönyv formájában a szerződéshez csatolják azt a kitételt, amely lehetőséget ad a tagállamok viszonylag kicsiny csoportjának is egyes uniós döntések időleges elhalasztására.

Amado korábban közölte azt is: sikerült megoldást találni a bolgárok panaszára, amely a közös fizetőeszköznek az új európai szerződésben történő írásmódját sérelmezte. Konkrétumot a portugál miniszter nem említett, de a bolgár kormányszóvivő később elmondta, hogy a tagállamok beleegyeztek: Szófia az általa kívánatosnak tartott formában, evro-ként írhatja cirill betűkkel az eurót. Később, de még a bolgár eurócsatlakozás előtt döntenek arról, milyen formában szerepeljen a név a bolgár nyomású bankjegyeken és érméken.

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár külön tájékoztatóján megerősítette, hogy az osztrák egyetemekre beiratkozó külföldi (EU-s) diákok számának korlátozása miatt Ausztria ellen indított uniós jogi eljárást az Európai Bizottság öt évre felfüggeszti. Hozzátette, hogy ez Bécsnek megfelelő megoldás a problémára, ha ezt követően sikerül megnyugtató tartós rendezést is találni. Ausztria az egyetemei iránt érdeklődő német diákok magas létszáma miatt kénytelen korlátozni a külföldiek kvótáját.