Rasszizmus miatt függesztették fel a nobel-díjas genetikust

Vágólapra másolva!
Rasszista kijelentései miatt megvált James Watson Nobel-díjas genetikustól az őt foglalkoztató laboratórium. A neves tudóst azért függesztették fel, mert azt állította, hogy a feketék "kevésbé értelmesek", mint a fehérek.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette csütörtökön James Watson orvosi Nobel-díjas amerikai genetikust vezetői tisztségéből a New York-i Cold Spring Harbor laboratórium igazgató tanácsa, miután a professzor felháborodást váltott ki minapi lapnyilatkozatával, amely szerint az afrikai feketék "kevésbé értelmesek", mint a fehérek.

A laboratórium és Watson neve, illetve munkássága 1948 óta összefonódott, a tudományos központ mégis csatlakozott számos más intézmény és neves kutató tiltakozásához. Ugyanezen okból a tekintélyes londoni Science Museum is lemondta az amerikai tudós péntekre tervezett előadását.

Az orvosi Nobel-díj 1962-es kitüntetettje a napokban azt nyilatkozta londoni könyvbemutatóján, hogy rosszak az afrikai kontinens kilátásai, mert - mint mondta - "a Nyugat abból indul ki segélyezési és fejlesztési politikájában, hogy az afrikaiak intelligenciája megfelel a miénknek, holott minden vizsgálat ellentmond ennek". Meggyőződése szerint "a következő tíz évben fel fogják fedezni azokat a géneket, amelyek felelősek ezekért az - általa vélelmezett - különbségekért".

Watson csütörtök este a londoni Királyi Társaság előtt megkövette mindazokat, akik "azt szűrték le szavaiból, hogy Afrikát, mint kontinenst, valamiképpen genetikailag alsóbbrendűnek tekinti". Hozzátette, hogy nem ezt akarta mondani, és egy ilyen nézetnek nincsen semmilyen tudományos alapja.

A genetikus nem először kelt feltűnést megbotránkoztatásra alkalmas kijelentéseivel. 1997-ben azt hangoztatta egy nyilatkozatában: minden terhes nőnek feltétlenül joga van magzatának elhajtatására, ha az embrió genetikai vizsgálatából kiderül, hogy a gyermek
homoszexuális hajlamú lesz. Egy másik nyilatkozatában a színes bőrűek "felfokozott libidójáról" elmélkedett, megint másutt pedig állást foglalt az eugenetika, a magasabb rendű emberről és annak kitenyészthetőségéről szóló fajelméleti elképzelés mellett.

A genetikus a 2004-ben elhunyt Francis Crickkel együtt térképezte fel 1953-ban az emberi DNS (örökítő anyag) szerkezetét. Watson és Crick a röntgenkrisztallográfia mérési módszerének kidolgozójával, Maurice Wilkinssel együtt kapta meg 1962-ben az orvosi Nobel-díjat.