Bíróság előtt a hadíszai mészárlás amerikai gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Hadbíróság elé állítják az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét és egyik őrmesterét a nyugat-iraki hadíszai mészárlás miatt. A tömeggyilkosság során amerikai katonák 24 ártatlan iraki civilt öltek meg.
Vágólapra másolva!

Jeffrey Chessani alezredesnek amiatt kell felelnie, hogy igyekezett eltusolni egységének bűncselekményét, vagyis nem jelentette elöljáróinak katonái öldöklését. Stephen Tatum őrmester ellen pedig előre meg nem fontolt emberölés és mások életének veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

Az amerikai katonai rendészet nyomozásának megállapítása szerint 10 tengerészgyalogos 2005 novemberében összesen 24 iraki civilt lőtt agyon. Társaik pedig elmulasztották, hogy megállítsák őket, vagy pedig félrevezető, illetve kirívóan hamis jelentéseket készítettek a hadíszai eseményekről.

Az eset előzménye az volt, hogy az amerikai katonák konvoját robbantásos támadás érte. A tengerészgyalogosok a tettesek utáni kutatás ürügyén hatoltak be az ártatlan helybeliek házaiba, majd megölték őket. Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak.

A hadíszai esetet a jogászok a legsúlyosabb, Irakban elkövetett amerikai háborús bűncselekménynek tartják. Az ügybe keveredett többi tengerészgyalogos ellen már korábban vádat emeltek.