Lavina temetett be egy magyar túrázót

Vágólapra másolva!
Hógörgeteg temetett maga alá egy magyar túrázót Stájerországban, Ausztriában. A megmentésére induló hegyimentők a rendkívül rossz időjárási körülmények, szakadó hó miatt nem tudtak eljutni a baleset helyszínére. A keresést vasárnap reggel folytatják.
Vágólapra másolva!

Maga alá temetett a lavina egy magyar állampolgárt szombaton a stájerországi Hochschwab hegyvidéken. A szerencsétlenségről a túrázó magyar társa értesítette a hatóságokat, aki ki tudta magát szabadítani a hógörgeteg alól. Először megpróbált a bajba jutott nyomára bukkanni, de miután nem sikerült, elindult vissza az alacsonyabban fekvő hegyi vendégházba. Útközben találkozott ugyan néhány osztrák alpinistával, akiknél volt mobil, de a rendkívül zord időjárási viszonyok miatt annyira rosszak voltak az adásvételi feltételek, hogy hiába telefonáltak, odalent, a mentőállomáson nem értették, hogy mit mondanak. Így csak azután derült fény a történtekre, hogy a társ órák múlva elérte a panziót.

A baleset 1800 méter magasságban történt. A környéken órákon át szakadt a hó, több mint ötven-hatvan centiméternyi új hó esett. A kutatási és mentési akcióba mintegy hetven alpesi rendőr, hegyimentő és tűzoltó vágott bele, keresőkutyákat is magukkal vittek. Még egy helikopter is felszállt, hátha venni tudja a szerencsétlenül járt magyar hegymászó GPS-szel felszerelt mobiljának jelzését. A körülmények azonban annyira rosszak voltak, hogy a mentőcsapat késő estig még a tragédia feltételezett helyszínéig sem tudott eljutni: nemcsak a helyenként mellig érő hó, hanem a fokozott lavinaveszély is hátráltatta az előrehaladást. Vasárnap reggel folytatják a keresést.