Ezrek menekülnek a kongói harcok elől

Vágólapra másolva!
Harc tört ki szombaton a lázadók és a kormánykatonák közt szombaton Kongó keleti részén. Polgári lakosok ezrei kényszerültek menekülésre.
Vágólapra másolva!

Többezer polgári lakos menekült el a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén dúló harc elől, mely a tuszik vezette lázadók, a kormánykatonák és a kormányt támogató milícia között tört ki szombaton - közölte az ENSZ békefenntartó missziója (MONUC).

A harcok hajnal előtt kezdődtek az ugandai határon lévő Bunaganában, amikor a Mai Mai milícia megpróbált elfoglalni egy fontos útvonalat, amelyet a lázadó tuszi Laurent Nkunda tábornokhoz hű erők tartottak az ellenőrzésük alatt. A kormánycsapatok a Bunaganától nyugatra fekvő Bukimában csaptak össze Nkunda erőivel - közölték a MONUC illetékesei.

Sylvie Van Den Wildenberg, a MONUC észak-kivui szóvivője szerint borzasztó volt, amit látott. "Szakadt az eső, az embereknek nem volt hova menekülniük. Három nő menekülés közben szült. Bármi történjék is, nagyon komolyak lesznek a humanitárius következmények" - mondta a szóvivő.

Az év eleje óta mintegy 370 ezren menekültek el a kormánykatonák, Nkunda fegyveresei, a helyi milíciák és a ruandai hutu lázadók közötti harcok elől. A kongói hadsereg augusztus óta harcol Nkundával, akinek a fegyveresei felmondták a januárban megkötött békeszerződést és kivonultak a reguláris hadseregből.