Kigolyózták a kínai elnök riválisát

Vágólapra másolva!
Nem választották be a kínai kommunista párt központi bizottságába a pártfőtitkár eddigi legfőbb riválisát, az ország alelnökét. Hu Csin-tao vetélytársa így nem tagja a Kínát ténylegesen irányító testületnek sem. A párt kongresszusa szerint növelni kell Kína világpolitikai befolyását, de nem szabad felhergelni az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

A Kínai Kommunista Párt vasárnap befejeződő 17. kongresszusa a küldöttek nem választották be a párt központi bizottságába Ceng Csing-hungot (Zeng Quinghong), az ország befolyásos alelnökét, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és pártfőtitkár eddigi legjelentősebb politikai vetélytársát.

Kimaradt a központi bizottságából több más magas rangú vezető is, többek között a korrupcióellenes harc pártfelelőse, a 72 éves Lo Kan (Luo Gan), rendőrség pártirányítója, a 69 éves Vu Kuan-cseng (Wu Guanzheng), és a "kínai vasladyként" ismert Vu Ji (Wu Yi) miniszterelnök-helyettes sem.

Azzal, hogy Ceng kimaradt a központi bizottságból (kb), nem kerülhet be a politikai bizottságba, vagyis a Kínát ténylegesen irányító testületbe sem, annak tagjait ugyanis a kb választja meg. A kínai vezetők közül egyedül Cengnek volt akkora befolyása a pártban, amely vetekedett Hu pártfőtitkáréval. Csiang Cö-min előző elnök, pártfőtitkár munkatársaként emelkedett magasra.

A kongresszus beillesztette a párt programjába Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök doktrínáját. Ennek lényege belpolitikai téren, hogy enyhíteni kell a kínai társadalomban azt a feszültségeket, amely a piacgazdasági reform miatt keletkezett, valamint csökkenteni kell a gazdasági növekedéssel együtt járó környezetszennyezést. Külpolitikai téren pedig a gazdasági növekedéssel párhuzamosan növelni kell az ország világpolitikai befolyását, ügyelve arra, hogy Kína ne ingerelje maga ellen az Egyesült Államokat.