Lantos levélben kéri Ficót a visszakozásra

Vágólapra másolva!
Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke levélben szólította fel a szlovák miniszterelnököt: határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és biztosítsa a magyar kisebbség jogait. Lantos azt kérte, hogy Robert Fico "nyilvánosan határolódjon el a Benes-dekrétumoktól". A szlovák kormányfő elutasítóan reagált, szerinte inkább a Magyar Gárdától kell elhatárolódni.
Vágólapra másolva!

Tom Lantos, aki egyben a washingtoni kongresszus emberi jogi csoportjának társelnöke, levelében emlékeztetett: a szlovák parlament múlt hónapban megerősítette a Benes-dekrétumokat. Az 1945-ös rendeletek értelmében megfosztották a magyarokat (és a németeket) állampolgárságuktól és elkobozták javaikat a kollektív bűnösség jegyében. S bár a kommunista hatalom összeomlása után a szlovák parlament 1991-ben elismerte a kisebbségellenes Benes-dekrétumok igazságtalanságát, a szeptemberi megerősítő szavazás csak szította az egyre erősödő szlovák nemzeti érzületeket - tartalmazza a magyar származású kaliforniai képviselő levele.

Tom Lantos arra is kitért, hogy a szlovák igazságszolgáltatás nem képes eljárni a szlovákiai magyar Malina Hedvig elleni "gyűlölet-bűntény" ügyében. A lányt 2006 augusztusában állítólag két ismeretlen megtámadta és brutálisan megverte, amiért magyarul beszélt Szlovákiában. Miután Fico kormányfő és másik két vezető kormánytisztviselő azt állította, hogy Malina esetleg hazudott, a támadás ügyében a vizsgálatot leállították és vádat emeltek ellene. Tom Lantos sürgette a szlovák miniszterelnököt: "állítsa le a Malina Hedvig elleni vizsgálatot és kérje az ügyészeket a támadói elleni eljárás felújítására".

Az utóbbi napokban két amerikai magyar érdekképviseleti szervezet is nyilatkozatot fogadott el a szlovákiai fejlemények kapcsán. Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) arra ösztönözte az amerikai kormányt, hogy gyakoroljon nyomást Pozsonyra. Azt kérte: Washington használjon fel minden diplomáciai csatornát és vegye rá a Fico-kormányt arra, hogy az etnikai kisebbségek iránti türelem és tisztelet demokratikus értékeit gyakorolja. A HAC szerint erős üzenetet kell küldeni a Fico-kormánynak azzal, hogy "hagyjon fel nyíltan negatív, ellenséges kirekesztő politikájával". Az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) állásfoglalása szerint Szlovákiának haladéktalanul el kell utasítania a németek mellett a magyarokat is "szégyenteljes módon" kollektív bűnösként megbélyegző Benes-dekrétumokat.

Fico: A Benes-dekrétumok a szlovák jogrend részét képezik

Robert Fico szlovák kormányfő elutasítóan reagált Tom Latos levelére, amelyben az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke arra szólította fel őt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumokról, és biztosítsa a szlovákiai magyar kisebbség jogait. Fico kedden Zsolnán (Zilina) azt nyilatkozta, hogy nincs mitől elhatárolódnia, "ám ha mégis, akkor a Magyar Gárda az, amitől elhatárolódom". Szavai szerint kormánya a Benes-dekrétumokat - a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő dokumentumot - a Szlovák Köztársaság jogrendje részének tekinti, s ez a jelenlegi koalíció fennmaradásáig így is marad.

A szlovák kormányfő a mindenkori szlovák álláspontot hangoztatva azt mondta: a Szlovák Köztársaság olyan ország, amely a "sztenderdet" meghaladó szintű jogvédelmet biztosít a "nemzetiségi kisebbségeknek". Mégpedig "olyan magas szintűt, hogy az Európai Unió más országai számára is példaértékű lehet, nem hogy még bíráljanak is bennünket az ilyen kérdések miatt" - idézte Fico Lantoshoz címzett szavait a SITA hírügynökség.

A Lantos-levél Malina-ügyet érintő fejezetére Fico nem reagált, ellenben visszatért a magyar miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel Lisszabonban lezajlott informális találkozójára, mondván, hogy a találkozón beigazolódott: "Nem a történelmi, hanem a jövőre összpontosító szándék iránti érdeklődés" mutatkozott meg a megbeszélésük során. Fico ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar miniszterelnök eleget tesz a meghívásának, és mielőbb Szlovákiába látogat.

"Udvariatlanság"

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának Washingtonban tartózkodó elnöke "nagyon nagy fokú udvariatlanságnak " tartja a szlovák kormányfő elutasító válaszát Tom Lantos levelére. Németh - aki a parlamenti bizottság hivatalos látogatáson tartózkodó küldöttségét vezeti - kedden megköszönte Tom Lantosnak a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos állásfoglalását, és azt kérte, hogy Malina Hedvig ügyét a jogállamiság normái szerint vizsgálják ki.