A maffia keres a legjobban Olaszországban

Vágólapra másolva!
A szervezett bűnözés - főleg a drogkereskedelem, a zsarolás és a prostitúció - állítólag 22 ezer milliárd forintnak megfelelő hasznot hoz évente az olasz maffiának. Ez Olaszország éves bevételének 7 százaléka.
Vágólapra másolva!

Egy jelentés szerint az olasz maffia éves bevétele kétszer annyi, mint a Fiaté, és több mint az ENI olasz olajcégé. Utóbbi éves bevétele ugyanis az Independent által idézett jelentés szerint 971 milliárd forintnak megfelelő összeg, míg a maffia bevételét 22 ezer milliárdra teszik. Ebből közel 14 ezer milliárd forintnyi a drogokból származik.

A jelentés szerint a szicíliai kis cégek 80 százaléka fizet védelmi pénzt, körülbelül 120 ezer forintnak megfelelő összeget havonta. A zsarolásból származó éves bevételt 7200 milliárdra, a lopásokból származót 5200 milliárd forintra becsülik, és 1700 milliárd forintnyi összeg származik a kalóz DVD-kből. A maffiatagoknak ezen kívül legális üzleteik is vannak, általában éttermek, ezek éves bevételét 1800 milliárdra teszik.

A jelentés szerint a legnagyobb olasz mérnökcsoport, egy kőolaj cég és a legnagyobb cement cég is fizet a maffiának, bár ezt valamennyiük szóvivője tagadta.

Az uzsorakölcsön is a maffia egyik kedvelt bevételi forrása, évi mintegy 150 vállalkozóval, akik havonta 10 százalék uzsorakamatot fizetnek, ha bírják. A jelentés szerint 165 ezer cég és 50 ezer szálloda ment csődbe 2004 és 2006 között, mert nem bírták fizetni az uzsorakamatot.

Évente 1300 betörés írható az olasz maffia számlájára - írja az Independent. Emellett dél-olaszországban azért rossz a térerő, mert a mobiltelefoncégek csak akkor építhetnének antennákat a térségbe, ha fizetnének a maffiának, erre azonban nem hajlandóak.