Félmillió kaliforniait evakuálnak a tűzvész miatt

Vágólapra másolva!
Kedd estére még mindig nem sikerült megfékezni a Kaliforniában tomboló tűzvészt. A katasztrófának már két halálos áldozata van, több mint 1300 épület égett le, a kárt többszáz millió dollárra becsülik.
Vágólapra másolva!

Több mint félmillió embert szólítottak fel otthona elhagyására kedd estig San Diego megyében a Kaliforniában pusztító tűzvész miatt. A lángok több mint 1300 lakóházat és üzletet pusztítottak el. George Bush amerikai elnök kedden a szövetségi keretből sürgős segítség nyújtását rendelte el.

Dana Perino fehérházi szóvivő bejelentette: Bush csütörtökön Kaliforniába látogat, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről, szolidaritását fejezze ki a lakosságnak, és biztosítsa, hogy helyi hatóságok minden szükséges segítséget megkapjanak.

Többezer tűzoltó folytatta kedden a küzdelmet a lángokkal mintegy harminc repülőgép és helikopter segítségével. Az erős széllökések és a forró, száraz időjárás miatt gyorsan terjedtek a lángok. Tizennégy helyen égett bozót és az erdő, a lángok 1350 négyzetkilométernyi területet emésztettek fel a Los Angelestől északra fekvő térség és a mexikói határ közelében fekvő San Diego között. Kedd estére két tüzet sikerült eloldaniuk a tűzoltóknak.

A lakosságot felszólították, hogy ne terhelje le a mobilhálózatot, és mindenben segítse a tűzoltókat. A katasztrófának két halálos áldozata volt. Egyikük kedden halt bele a Los Angelestől északra fekvő Buckweed Fire-ben előző nap elszenvedett sérüléseibe. Az első áldozat vasárnap halt meg San Diego térségében. Egy kaliforniai biztosítási szakember szerint a tűz okozta károk értéke várhatóan több száz millió dollárt tesz ki.