Barátoknál laknak a kitelepített magyarok

Vágólapra másolva!
Ismerősöknél találtak menedéket a San Diegóból kitelepített magyarok, otthonaikról egylőre semmit nem tudnak. Kaliforniában mintegy harminc magyar családot kellett kitelepíteni a tomboló tűzvész miatt, de összesen félmillió embert evakuáltk az erős sivatagi szél által táplált lángok elől. A katasztrófának öt halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

A Kalifornia déli részén pusztító tűzvész miatt San Diego egyes városrészeiből kitelepített magyarok valószínűleg a rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket - közölte Gidófalvi Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnöke.

Mintegy harminc magyar családot telepítettek ki azokból a körzetekből, amelyet elértek a lángok. Kedd estére bizonyossá vált, hogy a helyi magyar szervezet pénztárosának, Mészáros Lajosnak a háza a tűz martalékává vált. A többi család otthonáról nem tudni semmit. Egyelőre nem lehet felmérni a károkat, a nemzeti gárda ugyanis a tüzek környékét több kilométeres körzetben lezárta - mondta Gidófalvi Zoltán, aki az evakuálási határtól egy mérföldre délre lakik.

Elmondta, hogy ők is befogadtak egy ismerős házaspárt és gyerekeit. Ennek a családnak a háza épségben maradt, annak ellenére, hogy attól méterekre tombolt a tűz, az utcában, ahol a ház áll, raktárépületek, kerítések, kertek égtek le.

Tájékoztatása szerint a szél ereje kedd estére egy kicsit alábbhagyott, és a helyi híradások alapján úgy tűnik, hogy a tűzoltók hamarosan meg tudják fékezni a 60 mérföld széles sávban pusztító tüzet.

Elmondása szerint az események rendkívül gyorsan zajlottak. Előző nap este a várostól 60 mérföldre kapott lángra a bozót és a hegyekből nagy sebességgel alábukó Szent Anna-szél a nagy melegben szinte órák alatt végigkergette a lángokat a száraz térségen, a tűz 150 mérföld távolságot tett meg. A San Diego megyében élő 2 millió emberből 500 ezernek kellett szinte egyik pillanatról a másikra elhagynia otthonát. A katasztrófának öt halálos áldozata van, a lángok 1500 lakóházat és üzletet pusztítottak el.