Irakban csapott le a kurdokra a török légierő

Vágólapra másolva!
A török hadsereg vasárnap iraki területen mért csapásokat a kurd felkelőkre - ismerte el a török miniszterelnök-helyettes. A török hadsereg a támadást azzal indokolta, hogy Törökország délkeleti részén kurd lázadók megöltek 12 katonát.
Vágólapra másolva!

Iraki területről mért válaszcsapást a kurd felkelőkre vasárnap a török légierő - írta szerdán több török lap a miniszterelnök-helyettesre hivatkozva. A hadsereg azután intézett támadást a szakadárok ellen, hogy Törökország délkeleti részén kurd lázadók megtámadtak egy katonai egységet, és megöltek 12 katonát.

Korábban is megjelentek a sajtóban olyan értesülések, amelyek szerint a vasárnapi válaszcsapás során iraki területre is behatoltak a vadászgépek, de ezt eddig nem erősítette meg a török hadsereg. Csak annyit mondtak: megtámadtak 63 kurd célpontot, de azt nem közölték, hogy török vagy iraki területen voltak-e ezek.

Szerdán viszont több napilap is idézte Cemil Cicek miniszterelnök-helyettest, aki azt mondta, hogy a török területen indult válaszcsapást iraki területen is folytatták a vadászgépek, 40-50 kilométerre is behatolva Irak északi részébe. Törökország már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy a török-iraki határon átlépve hadműveletet indít a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisai ellen. A törökök szerint ugyanis a szervezet gerillái innen intéznek feygyveres támadásokat a török katonák és rendőrök ellen.

Az iraki Kurdisztán elnöksége felszólította a kurd lázadókat - akik több mint húsz éve harcolnak a török állam ellen -, hogy hagyjanak fel a fegyveres harccal.