Megakadályozná Irak a török-kurd háborút

Vágólapra másolva!
Ultimátumot adott Törökország az iraki kormánynak: konkrét javaslatot várnak az észak-iraki kurd szakadárok megfékezésére, vagy elkerülhetetlen lesz a török hadsereg bevonulása Irakba. Erről csütörtökön tárgyalnak Ankarában, a megbeszélés török illetékesek szerint az utolsó lehetőség lehet az esetleges katonai beavatkozás elkerülésére. Eközben legalább 40 kurd fegyveres támadt török katonákra, de a hadsereg hajnalban visszaverte a támadást. Szerdán török vadászgépek bombázták a függetlenségért küzdő kurd PKK állásait, válaszul a kurdok vasárnapi támadására, amelynek során 12 török katonát öltek meg.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul élesen fogalmazta meg ultimátumszerű véleményét Ali Babacan török külügyminiszter: "konkrét javaslatokat várunk az irakiaktól, vagy a csütörtöki tárgyalásnak nem lesz semmi értelme". Mint mondta, "többre van szükség mint szavakra". Törökország azt követeli az Ankarába érkező iraki vezetőktől, akadályozzák meg, hogy a kurd függetlenségért harcoló PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) Irakot használja logisztikai és egyéb bázisnak, illetve a PKK vezetőit tartóztassák le, és adják át Törökországnak.

Nuuri Maliki iraki miniszterelnök kedden azt mondta, hogy korlátozni akarja a PKK tevékenységét és iraki irodáikat be fogja zárni. Török illetékesek szerint a csütörtöki tárgyalás lehet a fegyveres konfliktus kiszélesedésének megakadályozására. A becslések szerint Irakban 3 ezer PKK lázadó van. A PKK-t az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősítette.

A török hadsereg már napok óta kisebb-nagyobb fegyveres összecsapásokat folytat az iraki-török határon a függetlenségpárti kurd lázadókkal. Hajnalban legkevesebb 40 kurd fegyveres támadását verték vissza, heves tűzpárbaj után, Hakkari tartományban. Szerdán a török légierő bombázta a lázadó kurd PKK állásait, vasárnap pedig 12 török katonát öltek meg kurdok. A török hadsereg azt mondja, 8 katonája eltűnt.

A törökök egyre nagyobb katonai erőt vontak össze a térségben és azzal fenyegetőznek, hogy szárazföldi hadműveleteket indítanak Észak-Irak kurdok lakta területein, hogy megfékezzék az ott - szerintük - szabadon tevékenykedő PKK-t. Ankarára azonban nagy nemzetközi nyomás nehezedik, hogy egy esetleges katonai beavatkozással ne súlyosbítsa az iraki válságot.