Csalónak tartja Pio atyát egy olasz történész

Vágólapra másolva!
Karbolsavval okozhatta magának a Krisztuséhoz hasonló sebhelyeket az öt éve szentté avatott szerzetes, Pio atya. Korábban már két pápa is csalónak kiáltotta ki Piót, azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy a sebhelyeket mesterségesen állították elő. A bizonyítékra egy olasz történész talált rá a Vatikán archívumában, bár a Katolikus Rágalmazás Elleni Liga vezetője azt nem fogadja el.
Vágólapra másolva!

A Krisztus stigmáit magán hordozó Pio atyát 200 ezer eksztatikus állapotban lévő zarándok előtt avatták szentté öt évvel ezelőtt. Ujj nélküli kesztyűben ábrázolt alakja számos katolikus ereklyén díszeleg. Egy a jövő héten megjelenő könyv szerzője azonban azt állítja: Pio atya sarlatán volt, aki savval öntötte le magát, hogy Krisztushoz hasonló sebhelyeket szerezzen - írta az Independent.

Sergio Luzzatto olasz történész Pio atya, csodák és politika a 20. századi Olaszországban címmel jelenteti meg könyvét. A vatikáni archívum anyagai között kutatva bukkant rá olyan dokumentumokra, melyből arra következtetett, hogy a karizmatikus szerzetesként ismert atya titokban karbolsavval égette a sebeket kezeire, lábaira és oldalára.

Két egymást követő pápa már csalónak kiáltotta ki korábban Pio atyát, állításukat azonban nem tudták bizonyítani. 1920-ban, amikor Pio 33 éves volt - ezt nevezik krisztusi kornak -, megjelent zarándokok tömege előtt sebhelyeivel. Az egyház aggódni kezdett, hogy Pio körül irányíthatatlan kultusz alakul ki. Az egyház által megrendelt jelentések szerint Pio rendszeresen korbácsolta magát egy fém végű ostorral, és hetente kétszer együtt hált egy nővel. Az atyát ezt követően évekre eltiltották attól, hogy tömegek előtt hirdesse nézeteit.

Pio ujj nélküli kesztyűt hordott, amely alatt csúnya sebei állandóan nedveztek. Állítása szerint Krisztus sebeit hordozta két kezén, mindkét lábán és oldalán. A Vatikán a sebeket megvizsgáltatta egy orvossal, aki megállapította, hogy a sebeket mesterséges úton okozták és tartották fenn. Ennek bizonyítására bekötözte a sebeket, a kötést pedig lepecsételte. A sebek azonban egy hónap alatt sem gyógyultak be.

Luzzatto állítása szerint megdönthetetlen bizonyítékot talált a csalásra. 1919-ben egy patikus 28 éves, mélyen vallásos unokahúga, Maria de Vito elzarándokolt Foggiából San Giovanniba, Pio templomába. A patikus a helyi püspöknek, Salvatore Bellának elmondta, hogy "mikor a lány visszatért Foggiába, Pio atya nevében titokban karbolsavat kért, és átadott erre a célra egy halálfejes, 100 gramm űrtartalmú üveget". A patikus arra a következtetésre jutott, hogy ezzel a karbolsavval készítette Pio a sebeket.

Luzzatto talált egy feljegyzést is Pio kézírásával, melyet Maria de Vitónak írt, és ebben az áll: "Szükségem van 200 vagy 300 gramm karbolsavra sterilizálás céljából. Kérlek, küldd el nekem vasárnap". Luzzatto szerint, ha valóban sterilizálásra kellett volna a karbolsav, akkor ebből Pio nem csinált volna titkot.

Luzzatto állítása, melyet a könyv megjelentetése előtt nyilvánosságra hozott a Corriera della Sera oldalain, feldühítette a Katolikus Rágalmazás Elleni Liga vezetőjét, Pietro Siffit, aki közölte: "a vélt bizonyítékok abszolút tévesek. A katolikus doktrína szerint a szentté avatás maga után vonja az erről döntő pápa tévedhetlenségét."