Vuduval prostituálták a nigériai gyerekeket Európában

Vágólapra másolva!
A holland rendőrség azt mondja, nigériai gyerekeket szexrabszolgának eladó bűnszövetkezetet leplezett le. Legalább 19 gyanúsítottat letartóztattak Hollandiában és öt másik országban, így az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - jelentette a BBC. Az emberkereskedők a vudu vallást használták fel a gyerekek elcsábításához, majd az európai menekültügyi rendszer gyenge pontjait kihasználva juttatták őket uniós tagországokba.
Vágólapra másolva!

Hollandiában 13, New Yorkban, Madridban, Dublinban, Coventryben (Nagy-Britannia) és Antwerpenben (Belgium) további 6, azaz összesen 19 nigériai állampolgárt tartóztattak le, amiért állítólag gyerekeket hurcoltak Nigériából Európába és ott szexrabszolgaként futtatták őket.

A holland rendőrség szerint Németország és Franciaország hatóságai is részt vettek a nyomozásban, de részleteket nem tudni arról, hogy e két országban letartóztattak-e bárkit is - jelentette a BBC. Ugyanakkor azt mondják, hogy összesen "több tucat letartóztatást és házkutatást tartottak".

A 19 őrizetbe vett nigériait emberkereskedelemmel, bűnszövetkezetben való részvétellel, okirat-hamisítással, csalással és pénzmosással gyanúsítják. Hága a külföldön letartóztatott gyanúsítottak kiadatását kezdeményezte.

Menekültként jöttek

Több, prostituáltként dolgoztatott kiskorú nigériait - főleg lányokat - találtak Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. A holland hatóságok 2006 januárjában kezdtek nyomozni menekültközpontokból eltűnt 140 nigériai gyerek után.

A rendőrség szerint a bűnszövetkezet tagjai hamis útlevéllel, repülőjeggyel és tanácsokkal látták el a nigériai gyerekeket, miként kérjenek menedéket az Európai Unióba, főleg az amszterdami Schiphol repülőtéren. Hollandiában gyűjtőközpontokban helyezték el a gyerekeket, így a bűnszövetkezet könnyen ellenőrzésük alatt tarthatta őket - idézett a holland rendőrség közleményéből a BBC.

Vudu

A gyanú szerint a gyerekeket a Nyugat-Afrikában népszerű vudu vallással fenyegethették meg. Nigériában - a rendőrség szerint - esküt kellett tenniük egy vudu pap jelenlétében, hogy vállalják: "visszafizetik az adósságukat". Az adósság ez esetben az úti- és egyéb költségeket jelentette, amelyet a prostitúcióval megkeresett pénzzel kellett törleszteniük. Európában a kiskorúak egy madám állandó felügyelete alatt álltak.