Jogerősen is megúszta a "vendettát" Berlusconi

Vágólapra másolva!
Az olasz legfelsőbb bíróság helybenhagyta egy milánói bíróság 2004-ben hozott felmentő ítéletét Silvio Berlusconi volt kormányfő megvesztegetési ügyében. A volt kormányfő szerint vendettát forraltak ellene.
Vágólapra másolva!

A milánói bíróság felmentette Silvio Berlusconit a vád alól, amely szerint az 1980-as években hivatalos személyeket vesztegetett meg annak érdekében, hogy befektető holdingja, a Fininvest megszerezhesse az állam által eladásra kínált SME élelmiszer-ipari konglomerátumot. A per tárgyát képező ügylet még az előtt történt, hogy Berlusconi megkezdte politikai pályafutását.

A legfelsőbb bíróság döntésével az ügy véglegesen lezárult, további fellebbezésnek vagy perújításnak már nincs helye. A volt kormányfő az ügy kezdetétől fogva hangoztatta, hogy baloldali érzelmű ügyészek és vizsgálóbírók "politikai vendettát (vérbosszút) forraltak ellene", azért "találták ki" a megvesztegetési ügyet. A Fininvest egyébként nem tudta megszerezni az SME élelmiszer-ipari nagyvállalatot, de üzleti riválisai sem. Az állam végül kisebb egységekre szétbontva adta el a konglomerátumot.

A dúsgazdag vállalkozó, médiamágnás Berlusconi vezeti jelenleg a Hajrá Olaszország (Forza Italia) nevű jobbközép pártot és a köré csoportosuló ellenzéki pártszövetséget, a Szabadságjogok Házát.