Vágólapra másolva!
Bár a kaliforniaiak megszokták a természeti katasztrófákat, a tűzvész sújtotta területekről kitelepített egymillió ember közül sokan kétségbe estek. A levegő fullasztó, hiába zárják be az ajtókat-ablakokat, a füst mindenhová bejut, és a várost szinte ellepi a hamu. A katasztrófáról Kaliforniában élő magyarok számoltak be az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Öt napja lángol Kalifornia egy része. A tűzvihart az időnként hurrikánerejű Santa Ana nevű forró szél táplálja. Bár eső a közeljövőben nem várható, az oltáson dolgozó több ezer tűzoltó már annak is örül, hogy a szél ereje csillapodott. Hét megyét súlyos katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak, a levegő csupa füst, mindent hamu borít. A leginkább veszélyeztetett San Diego megyében magyarok is élnek, akik közül sokakat ki kellett telepíteni. Összesen egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát, a menekülteknek stadionokat nyitottak meg, de ezrek kényszerültek ideiglenesen sátorba.

"Hétfő óta itthon ülünk zárt ablakokkal, nagyon rossz a levegő. Napközben még mindig 25-30 fok van" - írta az [origo]-nak Sari Gabriella, aki San Diego központjában lakik - ezt a városrészt nem kellett kiüríteni. "Csak maszkkal megyünk az utcára. Ajtók, ablakok zárva voltak, és nagyon fullasztó meleg volt egészen ma estig. Úgy érzem, ma estére egy kicsit lejjebb ment a levegő hőmérséklete" - számolt be Soós Szilvia is, aki hat éve él az Egyesült Államokban.

"Szívszorító látvány, amikor látod az anyát sirni a három hónapos asztmás gyermeke mellett. A riportert, aki a könnyeivel küszködve áll a saját házát látva leégni, mikor már akkora a tűz, hogy a tűzoltók sem tudják megállitani. A gyerekeket hallod, hogy haza szeretnének menni, de még nem lehet, vagy már nincs is hová" - írta a menekültekről a kutatóasszisztensként dolgozó magyar nő.

Megszokod, mint a villámlást

Csáki Zoltán húsz éve él Kaliforniában, az [origo]-nak azt mondta: az itteniek előbb-utóbb azért hozzászoknak a természeti katasztrófákhoz. "Itt olyan a földrengés, mint nálatok a villámlás" - fogalmazott. Csáki és felesége már visszatérhettek otthonukba, nem érte őket kár, de sok magyar barátjuk még nem tudja, mi lett a lakásával. A házát szerencsére a legtöbb ember bebiztosította, a biztosítók külön vonalat is létrehoztak a károsultaknak - mondta el a házaspár.

Fotó: MTI

Mindenki segíteni akart

Soós Szilvia nem látott komolyan pánikba esett embereket. A területeket - írta - óráról órára jelölték ki evakuálásra, és szervezetten ment a kiürítés. "Az első menedékhelyek kijelölése után azok az emberek akik nem voltak veszélyben, elindultak étellel, itallal, takarókkal, tisztálkodószerekkel a menedékhelyekre. Rengeteg önkéntes volt. Az állatoknak, lovaknak, kutyáknak, macskáknak külön menedéket állitottak" - számolt be tapasztalatairól.

Sari Gabriella szerint a kaliforniai tévékben naponta többször bemondják, melyik menedékhelyen mire van szükség. "Pár óra múlva már újra közlik, hogy nem kell több, mert amit kértek, azt már meg is kapták. Volt olyan menedékhely, ahol több önkéntes jelentkezett munkára, mint amennyi menekült volt" - tette hozzá.