Litvinyenko a britek ügynöke volt

Vágólapra másolva!
A tavaly Londonban meggyilkolt orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko az Mi6 brit titkosszolgálatnak dolgozott - írta a szombati Daily Mail. A lap úgy tudja, Litvinyenko havi 2000 font juttatást kapott az Mi6-től abban az időben, amikor megölték.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail meg nem nevezett diplomáciai és a titkosszolgálatokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta: kétséget kizáróan az Mi6 ügynöke volt Alekszandr Litvinyenko, a tavaly Londonban meggyilkolt orosz titkos ügynök. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynöke 2006. november 23-án halt meg, miután polónium-210 izotóppal megmérgezték.

A lap úgy tudja, Litvinyenko havi 2000 font juttatást kapott az Mi6-től abban az időben, amikor megölték, ráadásul politikai menedéket ígértek neki és családjának.

A megmérgezés napján, november 1-jén az ügynök Andrej Lugovojjal találkozott. Lugovoj azt állítja: Litvinyenko megpróbálta őt beszervezni a brit titkosszolgálatba.

A Daily Mail szerint az is egyértelmű, hogy az Mi6 feje, John Scarlett szervezte be Litvinyenkót, mikor Moszkvában tartózkodott.

Az információ, amennyiben igaz, kulcsfontosságú a Litvinyenko meggyilkolásának okait kutató nyomozás során.