Blairt féltette Bush Irak miatt

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök az utolsó pillanatban felajánlotta Tony Blair brit minisztereknöknek, hogy visszaléphet az iraki háborúból. Blair azonban úgy vélte, ez nevetséges lenne - állítja egy most megjelenő könyv, amely Blair miniszterelnöki éveiről szól.
Vágólapra másolva!

A londoni amerikai követség állítólag figyelmeztette George Bush amerikai elnököt a kritikus iraki háborús alsóházi szavazás előtt, hogy a szavazás a Blair-kormány bukását okozhatja. Bush állítólag annyira aggódott, hogy felvette a telefont és személyesen ajánlotta fel Blairnek, hogy az utolsó pillanatban visszatáncolhat az iraki háborútól.

Hétfőn jelent meg Anthony Seldon, Peter Snowdon és Daniel Collings kötete Blair kötetlenül címmel, és legnagyobbrészt Blair Irakkal kapcsolatos hozzáállását boncolgatja - írja az Independent.

A könyv szerint 9 nappal azelőtt, hogy az amerikai alsóház támogatta volna a katonai akcióban való részvételt, Bush azzal lepte meg Condoleezza Rice-t, akkori nemzeti biztonsági tanácsadóját, hogy javasolta, Nagy-Britanniának mégsem kellene részt vennie az invázióban.

Bush hívására azonban Blair azt felelte: "Mondtam, hogy veled vagyok. Így is gondoltam". Később hozzátette, hogy az utolsó pillanatban kiugrani igencsak nevetséges lenne.

A szerzők azt is állítják, hogy Colin Powell külügyminiszter Jack Straw külügyminiszterrel győzködte Blairt, hogy fékezze meg Busht. Blair azonban minden kérdésben Bush mellé állt.