Cristina kihúzta férje alól az argentin elnöki széket

Vágólapra másolva!
Kedveli a luxusruhákat, fitneszmegszállott, mindig csak egyféle ásványvizet hajlandó inni, kissé arrogáns, megnyerte a feleségek párbaját, és eddig First Lady volt: ő Argentína új elnöke, Cristina Fernández de Kirchner. Hasonlóan Evita Perónhoz, Imelda Marcoshoz vagy Hillary Clintonhoz, eddig ő is határozott és politikailag befolyásos elnökfeleség volt. Kirchner azonban most saját jogon is a Casa Rosada, az argentin elnöki palota lakója lehet. A férje, Néstor Kirchner eddigi elnök állítólag örül, hogy felesége kihúzta alóla az elnöki széket.
Vágólapra másolva!

Családi koronázás - sokan így fanyalogtak, amikor a hétvégén Cristina Fernández de Kirchnert megválasztották Argentína első női elnökévé. Férje, Néstor Kirchner ugyanis a most leköszönő államfő, így ha valami biztosan zökkenőmentesen zajlik majd Buenos Aires-i elnöki palotában, a Casa Rosadában, az a hatalomátadás.

Mivel megszerezte a szavazatok 45 százalékát - ez a második helyen végzett riválisára adott voksok duplája - második fordulót sem kell tartani. Kampányának középpontjában a gyors, de a 2001-es pénzügyi válság óta még törékeny gazdasági növekedés, és bűnözés állt.

Evita, Imelda, Hillary

Ellenfelei számára a választási küzdelem kulcskérdése azonban az volt: engedi-e Argentína, hogy akkora hatalom összpontosuljon a Kirchner-dinasztia kezében, amelyre a Perón házaspár óta nem volt példa.

Cristina Fernández Kirchnert olyan határozott és befolyásos elnökfeleségekhez hasonlították, mint Evita Perón argentin, Imelda Marcos Fülöp-szigeteki és Hillary Clinton amerikai First Lady. Evita Perónhoz hasonlóan Kirchner is kihasználta férje populizmusát, miközben bátor és határozott nőnek mutatta magát, aki törődik a szegényekkel és az elesettekkel.

Az új argentin elnök Hillary Clintonhoz annyiban hasonlít, hogy korábban ő is sokat szereplő szenátorként, könyörtelen ügyvédként és férje politikai tanácsadójaként vált ismertté és Hillaryhez hasonlóan Cristina Kirchnert is sokan arrogánsnak és megosztó politikusnak tartják. Még kevésbé hízelgő az összehasonlítás Imelda Marcosszal, akivel a drága ruhák és a luxus szeretetében osztozik, bár a néhai Fülöp-szigeteki diktátor feleségének legendás cipőgyűjteményét még neki sem sikerült utolérnie.

A feleségek párbaja

Az 1953-ban született Cristina - ahogy az argentinok többsége hívja - jogi diplomát szerzett, és 1975-ben házasodott meg az egyetemen megismert Kirchnerrel. Politikai karrierjét 1980-ban kezdte eleinte tartományi, majd országos parlamenti képviselőként. A peronisták soraiból azonban férje emelkedett ki gyorsabban: Néstor Kirchnert 1991-ben választották Santa Cruz kormányzójává, majd kétszer újraválasztották. Cristina politikusként is mindvégig a háttérből támogatta. Ugyanez volt a felállás 2003-tól kezdve, amikor Néstor - Argentína legsúlyosabb pénzügyi válsága közepette - elnök lett.

Forrás: EPA
Szerepcsere - Néstor és Cristina Kirchner

Cristina azonban ebben az időszakban már befolyásos szenátor volt, és lelkesen kiállt férje politikája mellett. Néstor Kirchner elnöksége alatt szinte nem volt olyan döntés, amelyben Cristinának ne lett volna szava, befolyása messze meghaladta egy átlagos törvényhozóét. Saját politikai karrierjét a 2005-ös kongresszusi választáson erősítette meg: akkor a szavazatok 46 százalékával nyert a Buenos Aires-i tartományban. A "feleségek párbajának" is hívott küzdelemben Hilda Gonzalezt győzte le, aki Eduardo Duhalde (2002-2003) argentin elnök felesége volt.

Összefonódtak

A törvényhozó és a végrehajtó hatalom hitvesi ágyban történő összefonódása azonban sokakat aggasztott. Cristina Kirchner ugyanis az elnöki palotában rendezte be szenátori irodáját, amely az ellenzéki támadások kereszttüzébe került. A kormányzópárt azzal védte, hogy az iroda kicsi, és egyébként is First Ladyként jár neki. Az, hogy elnökként mit is akar tenni egyelőre elég homályos. Kirchner ugyanis az utolsó pillanatig nem adott interjút a sajtónak, nem vett részt vitákban, és terveiről se nagyon beszélt.

Forrás: EPA
Az első női elnök Argentínában

Fontos kérdés lesz a gazdaság helyzete: a közel 9 százalékos évi növekedés és a csökkenő munkanélküliség biztató. Argentína még 9,5 milliárd dolláros (1650 milliárd forint) adósságát is visszafizette a Nemzetközi Valutaalapnak, az infláció azonban 20 százalék körüli. Pontos adatot nem is tudni, mert az inflációszámítást úgy változtatták meg, hogy a pénzromlás egy számjegyű maradjon a statisztikákban. Nem könnyíti a helyzetét, hogy a télen áramszünetek és áramkorlátozások emlékeztették az argentinokat: a növekedés ellenére távolról sincs minden rendben országukban.

Az ország külföldi kapcsolatainak javítása is rá vár. Férjét ugyanis nem nagyon érdekelte a külpolitika, eltekintve attól, hogy szoros kapcsolatokat ápolt Hugo Chávez venezuelai elnökkel. Cristina Kirchner balos nacionalizmusa azonban nem túl bíztató a külföldi üzleti körök számára. Azt mondta, jórészt férje politikáját folytatja majd, de konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni. Népszerű államfő után hatalomra kerülni mindig nehéz. A saját férje politikájától való eltávolodás azonban olyan kihívás, amellyel eddig kevés elnöknek kellett megküzdenie.