Elengedték a csádi gyerekrablás hét letartóztatottját

Vágólapra másolva!
Miután Nicolas Sarkozy francia elnök Csádba utazott tárgyalni, az ottani hatóságok szabadon engedtek hét embert a gyerekrablási ügyben letartóztatottak közül. A Zoé Bárkája szervezet hat tagja továbbra is rács mögött marad.
Vágólapra másolva!

A csádi hatóságok vasárnap szabadon bocsátottak három francia újságírót és négy spanyol légi utaskísérőt, akiket a Zoé Bárkája francia civil szervezet gyerekrablási ügyével összefüggésben vettek őrizetbe.

A nyugatiak elengedéséről az egyik újságíró csádi ügyvédje számolt be röviddel azután, hogy az észak-afrikai országba érkezett Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy a lefogott nyugatiak sorsáról tárgyaljon Idriss Deby csádi elnökkel. Csádi hivatalos körökből származó értesülés szerint a hét nyugati a francia elnök gépén hagyja el Csádot, de továbbra is gyanúsítottak maradnak. A gyerekrablási ügy többi letartóztatottja - hat francia és három spanyol állampolgár - egyelőre rács mögött marad.

A csádi hatóságok október végén emberrablás és csalás vádjával tartóztatták le a Zoé Bárkája szervezet hat tagját, akik 103 gyereket akartak Franciaországba befogadó családokhoz szállítani. A szervezet dolgozóival együtt őrizetbe vették a három francia újságírót és a gyerekek szállítására rendelt repülőgép hétfős személyzetét; a most elengedett négy női utaskísérőn kívül egy férfi utaskísérőt, valamint a gép pilótáját és a másodpilótát.

A francia segélyszervezeti munkások azt mondták, hogy a gyerekek Szudán háború sújtotta darfúri térségéből menekült árvák. Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt közös jelentése viszont azt állapította meg, hogy valójában nem árvák és nem is dárfúri menekültek az afrikai gyerekek. A Le Parisien című francia lap vasárnap megjelent számában megszólaltatta a 103 gyerek közül többnek az apját, s ők azt mondták, azért engedték el a gyerekeket, mert a segélymunkások azt ígérték, taníttatni fogják őket.

Francois Fillon francia kormányfő utasította a védelmi és a külügyi tárca vezetőit, folytassanak le vizsgálatot a Zoé Bárkája csádi tevékenységéről. A vizsgálat legfőbb célja, hogy fény derüljön arra, a Csádban Children Rescue név alatt működő szervezet hogyan dolgozhatott az észak-afrikai országban a n,djamenai francia nagykövetség tudta nélkül.