Kínzásért ítéltek el két egyiptomi rendőrt

Vágólapra másolva!
Egy egyiptomi bíróság fejenként 3 évi börtönre ítélt hétfőn két rendőrt, akiket egy buszvezető megkínzásában találtak bűnösnek. A fiatalembert megverték, megerőszakolták, és mindezt egy mobiltelefonos kamerával rögzítették is.
Vágólapra másolva!

Tavaly januárban tartóztatták le a 22 éves buszsofőrt, Imad el-Kabírt azzal a váddal, hogy megpróbált beavatkozni a rendőrök és unokatestvére közti vitába. Először szabadon bocsátották, majd később háromhavi börtönre ítélték a hatósági intézkedéssel való szembeszegülés címén.

Őrizetbe vétele után egy kairói rendőrőrsön megverték és megerőszakolták, a kínzását mobiltelefonnal filmre vették. A felvétel tavaly novemberben felkerült több egyiptomi blogger internetes honlapjára, majd a YouTube portálra is. Kabír végül feljelentette a két rendőrt az egyiptomi főügyésznél, és tavaly decemberben le is tartóztatták őket. A per március óta húzódott.

Nem ez volt az első bírósági tárgyalás kínzással vádolt rendőrök ügyében, de az első olyan egyiptomi eset, amelynek videofelvétele felkerült az internetre. Azóta több hasonló felvételt tettek közzé jogvédő csoportok, akik szerint Kabír esete precedensértékű lehet.

A jogvédők szerint kínzásokat rutinszerűen alkalmaznak az egyiptomi rendőrségi kihallgatások során, a kormány viszont tagadja, hogy ez rendszeres lenne. Az elmúlt években a belügyminisztérium több ilyen ügyet kivizsgált, de csak enyhe büntetéseket szabott ki, még olyan esetben is, amikor az áldozat belehalt a kínzásba.