Nemzetközi gyerekpornó-hálózatot lepleztek le

Vágólapra másolva!
Lelepleztek egy nemzetközi gyermekpornó-hálózatot, amelynek a hatóságok szerint 19 országban 2500 kuncsaftja volt. Készült olyan felvétel is, amelyen egy apa szexuális tevékenységre kényszeríti saját 9, illetve 11 éves lányát.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi akciósorozat "Koala" fedőnéven zajlott, 28 ország vett benne részt, és eredményeként számítógépek, videók és fényképek ezreit foglalták le. A nyomozás azzal indult, hogy horogra akadt egy pedofil internetes oldalt működtető olasz férfi. Később az eljárás során egy olyan gyermekpornó-hálózatot lepleztek le, amelynek tizenkilenc országban kétezer-ötszáz kuncsaftja volt - közölte az Europol és az EU igazságszolgáltatási szervezete, az Eurojust.

A hatóságok szerint zömmel Ukrajnában készültek a gyermek-, illetve fiatalkorúakról készült, szexuális tartalmú videók, amelyek "egyéni megrendelői igényeknek" is eleget tettek. Készült olyan felvétel is, amelyen egy apa szexuális tevékenységre kényszeríti saját 9, illetve 11 éves lányát.

A rendőrök összesen 23, kilenc és tizenhat év közötti olyan gyermeket azonosítottak, akinek a sérelmére a pedofil hálózat bűncselekményeket követett el. Az Eurojust az Európai Unió viszonylag új szerve, amelyet azért hoztak létre 2002- ben, hogy növelje a tagállamok határokon átnyúló és szervezett súlyos bűncselekményekkel foglalkozó illetékes hatóságai tevékenységének hatékonyságát.

A szervezet előmozdítja és javítja a nyomozások és a vádemelések összehangolását, ugyanakkor támogatást nyújt a tagállamoknak a nyomozások és vádemelések eredményesebbé tételében is. Az Eurojust testülete 27 nemzeti tagból áll. A nemzeti tagok tapasztalt, magas beosztású ügyészek vagy bírák. Az Eurojust és az Europol 2004-ben együttműködési megállapodást írt alá.