Seselj nem tartja tisztességesnek hágai perét

Vágólapra másolva!
Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikus aggodalmát hangoztatta kedden Hágában, hogy "nem lesz része tisztességes tárgyalásban", mivel nem kapta meg anyanyelvén az ügyészek bizonyítékait, így nem tud felkészülni önmaga védelmére. Az ügyészség időhúzással vádolja a háborús bűnökkel vádolt Seseljt.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint november harmadikán folytatnák a nacionalista Szerb Radikális Párt háborús bűnökkel vádolt elnökének perét, ami egy évvel ezelőtt kezdődött, de a vádlott éhségsztrájkja miatt felfüggesztették azt. Seselj egyik követelését teljesítették; azt, hogy ő védhesse önmagát, elfogadta a törvényszék.

További követelése, amely szerint szerb fordításban és papíron akarja megkapni az ügyészség által előkészített összes dokumentumot, mert számítógépről nem hajlandó olvasni, eddig nem teljesült.

Seselj szerint az ügyészek szándékosan húzzák az időt a bíróság elé tárandó 270 ezer oldalnyi dokumentum szerb nyelvre fordíttatásában, hogy ne tudjon felkészülni a védelemre.

Christine Dahl ügyész szerint Seselj szándékosan akadályozza követeléseivel a per lefolytatását, hiszen "ő maga is tudja, hogy követelései tarthatatlanok".

Emberölés, embertelen bánásmód, mások tulajdontárgyainak, köztük vallási épületeknek a rombolása szerepel egyebek között a vádpontok között. A vád szerint Seseljnek nagy része volt a szerbek hírhedt félkatonai alakulatainak toborzásában a kilencvenes évek első felében lezajlott délszláv háborúkban, s gyűlölettel átitatott nacionalista beszédei nagyban hozzájárultak az etnikai feszültségek felszításához.

A vád szerint a vádlott Slobodan Milosevic szerb néhai elnökkel közösen kidolgozott egy tervet, amelynek jegyében a szerb szabadcsapatokkal elüldöztették volna a horvátokat, a boszniai muzulmánokat és a más, nem szerb nemzetiségű lakosokat Horvátország területének egyharmadáról, Bosznia-Hercegovina nagy részéről és a Vajdaság egyes részeiből, hogy ezeket a területeket Szerbiához csatolják. E vádpontok alapján életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Seselj ártatlannak vallotta magát az összes vádpontban a tárgyalás előtti utolsó, keddi meghallgatásán.