Rugalmasan dolgozhatnának a brit szülők

Vágólapra másolva!
Négy és fél millióval több szülő élhetne a rugalmas munkaidő jogával Gordon Brown brit miniszterelnök javaslata szerint. Brown kiterjesztené a rugalmas munkaidő lehetőségét mindazokra, akik 17 évnél fiatalabb gyereket nevelnek. Jelenleg a hat éven aluli gyerekek szülei dolgozhatnak rugalmas munkaidőben, és ez a forma nagyon közkedvelt a körükben. A javaslat megvalósítása ugyanakkor költséges lenne, ezért sokan ellenzik.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi brit szabályok szerint a hat éven aluli vagy 18 évnél fiatalabb sérült gyereket nevelő szülők választhatják a rugalmas munkaidőt. Gordon Brown brit miniszterelnök azonban keddi beszédében felvetette, hogy ezt ki kellene terjeszteni minden 17 éven aluli gyermeket nevelő szülőre, vagyis 4,5 millióval többen választhatnák ezt a lehetőséget. A kormány közvélemény-kutatása szerint az érintett szülők 93 százalékát érdekelné a rugalmas munkaidő lehetősége.

Brown azt ígérte, hogy a lehetőségről mihamarabb tárgyalnak a munkáltatókkal. A kormány reményei szerint a rugalmas munkaidő kiterjesztésével a szülők jobban részt tudnának venni gyermekük nevelésében idősebb korukban is.

A rugalmas munkaidő számos lehetőséget biztosít jelenleg a kisgyerekes szülőknek: dolgozhatnak részmunkaidőben, csúsztatott munkaidővel, a hét napjain eltérő munkaidőben, egy adott hétre is besűríthetik a munkát, vagy otthonról is dolgozhatnak. A lehetőség minden 6 éven aluli gyermeket nevelő szülőnek adott, akinek legalább egy évre szóló munkaszerződése van, függetlenül cége nagyságától. Szakértők szerint a lehetőség kiterjesztése minden 17 éven aluli gyereket nevelő szülőre jelentős pluszköltséget róna a kormányra, amit nem bírnának végül vállalni.

2006-ban már felmerült az ötlet, akkor végül pont az anyagi vonzata miatt bukott el. Az alsóházban többen is azzal vádolták meg a brit miniszterelnököt, hogy "rövid távú trükköket alkalmaz a hosszú távú problémamegoldás helyett".