Rendkívüli állapot Grúziában

Vágólapra másolva!
Grúzia egész területére 15 napos rendkívüli állapotot hirdettek ki - jelentette be szerda este az állami televízióban Georgi Arvaladze gazdasági és fejlesztési miniszter. Zurab Nogaideli miniszterelnök korábban azt közölte, hogy egy puccskísérlet miatt Tbiliszire érvényes kétnapos rendkívüli állapotot hirdettek ki. Az újra és újra kiszorított, de visszatérő tüntetők ellen könnygázt és vízágyúkat vetett be szerdán délelőtt a helyszínre rendelt kommandós egység. A szétszaladó tüntetőket kommandósok, rendőrök és katonák követték a környező utcákba, ahol gumibottal verték őket. Az elnök lemondását követelő tüntetők nem hátráltak meg, sőt, számuk egyre növekszik.
Vágólapra másolva!

Mihail Szaakasvili grúz elnök 15 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki szerdán este Grúzia egész területére, a kormány megdöntésére tett kísérletre hivatkozva, és a grúz hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánítottak három orosz diplomatát; a független Imedi televíziót kommandósok foglalták el, s a grúziai helyzet alakulása egyre súlyosabb aggodalmakat kelt a környező térségben.

A rendkívüli állapotot Zurab Nogaideli kormányfő jelentette be azzal, hogy az elnök rendelte el, csak Tbiliszire érvényes, s az alkotmánynak megfelelően 48 órán belül átadják a parlamentnek, hogy az megerősítse.

A rendőrök és kommandósok beavatkozása ellenére folyamatosan növekszik az utcára vonult tüntetők száma Tbilisziben. Míg reggel a rendőrök mintegy száz embert kergettek szét, számuk délre már 3000 körül volt. A főváros Rusztaveli sugárútján megjelent egy katonai jármű, amely a rádiós és tévés jeleket zavarva akadályozza a helyszíni közvetítéseket.

A tüntetők ellen könnygázt és vízágyúkat vetett be szerdán délelőtt a helyszínre rendelt kommandós egység, majd kommandósok, rendőrök és katonák követték és gumibotokkal verték a szétszaladó tüntetőket a környező utcákban is - jelentette a helyszínről az Interfax hírügynökség tudósítója.

Számos embert kórházba szállítottak az összecsapások helyszínéről. Számuk egyelőre nem ismert, de a tbiliszi kórházakban szerzett értesülések szerint sokan vannak, és akadnak köztük súlyos állapotúak is. A könnygázt megszenvedte Szozar Szubari grúz emberi jogi biztos is, aki kijelentette: ami Tbilisziben történt, az az emberi jogok lehető legdurvább megsértése.

A tüntetők Szaakasvili grúz elnök lemondását követelik. A független Imedi tv-állomás szerint más városokban, így Kutaisziban és Batumiban ugyancsak tüntetések kezdődtek.

Az ellenzék II. Ilija grúz ortodox pátriárkát kérte a közvetítésre, megelőzendő a polgárháborút. A katolikosz a kormányzathoz és az ellenzékhez fordult felhívással, hogy találják meg a problémák megoldásának civilizált módját, s kövessenek el mindent, hogy az események ne váljanak irányíthatatlanná. Újságírók előtt II. Ilija kijelentette: az egyház kész a közvetítő szerepre.

Georgij Haindrava volt államminisztert, az ellenzék egyik vezetőjét, akit reggel őrizetbe vettek és kábítószerezéssel vádoltak meg, délben szabadlábra helyezte a közigazgatási bíróság. Előzőleg ismertették vele a vádat, miszerint kábítószert találtak nála.

Forrás: MTI

Az Új Jobboldaliak elnevezésű párt, amely eddig kívülről szemlélte a megmozdulásokat, szerdán bejelentette, hogy csatlakozik a tüntetőkhöz. David Gamkrelidze, a párt vezetője közölte: az erőszak késztette erre a döntésre, bár továbbra is úgy gondolja, hogy a problémákat nem forradalommal, hanem békés úton kell megoldani.

Zurab Nogaideli kormányfő újságírók előtt jogosnak nevezte a fegyveres erők fellépését a tüntetőkkel szemben, de azt hangsúlyozta, hogy a kormány feladata Grúzia területi épségének helyreállítása, a gazdasági fellendülés elérése és munkahelyek teremtése. Véleménye szerint az elmúlt napokban a világ meggyőződhetett arról, hogy Grúzia tartja magát a demokratikus elvekhez.

Moszkvában Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta: ami Tbilisziben történik, az Grúzia és a grúz nép belügye, de nem közömbös Moszkva számára annyiból, hogy a grúziai vezetés állandóan igyekszik akadályozni a grúz-abház és a grúz-dél-oszét konfliktus békés rendezésének folyamatát.