Fölfalta magát az EP szélsőjobboldali frakciója

Vágólapra másolva!
Összeomlott csütörtökön az Európai Parlament (EP) szélsőjobboldali frakciója (ITS), miután Alessandra Mussolini olasz európai parlamenti képviselő olyan nyilatkozatot tett, hogy minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kellene tekinteni Olaszországban. Válaszul a román képviselők kiléptek a szervezetből, amely így tagság hiányában nem működhet önálló frakcióként. A radikálisok frakciója ez év januárjában alakult meg.
Vágólapra másolva!

Kilépett a Függetlenség, Hagyomány és Szuverenitás (ITS) elnevezésű csoportból a Nagy-Románia Párt öt európai parlamenti képviselője válaszul Alessandra Mussolini román-ellenes kijelentéseire. Távozásuk nyomán a szélsőjobboldali frakciónak nincs elég tagja ahhoz, hogy önálló frakcióként szerepeljen az Európai Parlamentben.

A Nagy-Románia Párt e-mailben nyilatkozatot tett közzé az ügyről az Európai Parlament intranet hálózatán. "Ez a lelkiismeretlen nő értésünkre adta, hogy szerinte minden román bűnözőként él, és rettenetes bűnöket követ el. Nagyapjára, Benito Mussolini fasiszta diktátorra és nagybátyjára, Galeazzo Cianóra (Benito Mussolini külügyminiszterére, vejére) emlékeztet ezzel. Ilyen körülmények között a Nagy-Románia Párt nem akar semmilyen kapcsolatban sem lenni Alessandra Mussolinivel, aki ilyen szentségtörő kijelentést merészelt tenni népünkről" - áll az e-mailben.

Az olasz rendőrség a múlt héten felhatalmazást kapott arra, hogy saját hatáskörében kitoloncoljon európai uniós országokból érkezett bevándorlókat. Súlyos bűncselekmények, amelyekkel Romániából érkezett bevándorlókat vádolnak, közfelháborodást váltottak ki Olaszországban, ez indította arra a római kormányt, hogy megadja a jogot a rendőrségnek a közbiztonságra veszélyesnek ítélt európai uniós polgárok kiutasítására. A végső lökést egy római nő megerőszakolása és meggyilkolása adta. E bűntettel is román állampolgárt gyanúsítanak az olasz hatóságok.

Alessandra Mussolini ezt az ügyet kommentálta az ITS-ben vihart kiváltó nyilatkozatával: "Az ilyen bestialitásra nem lehet enyhe intézkedésekkel válaszolni. Fel kell szólítani azonnal Románia nagykövetét, hogy hagyja el országunkat, és minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kell tekinteni" - mondta.

Az ultrajobboldali és euroszkeptikus ITS januárban alakult meg, de nem kapott kiemelkedő pozíciót az EP-közgyűlés befolyásos bizottságainak egyikében sem, mert a többi csoport összefogva bojkottálta. Egy-egy irányzat akkor alkothat frakciót az EP közgyűlésében, ha csoportja legalább 21 tagot számlál, és ezek a képviselők legalább hat országból valók. A Nagy-Románia Párt képviselőinek kivonulása előtt 23 tagja volt az ITS-nek, most 18 maradt.